Socialistische Partij

Klink luistert naar SP: Inspectie krijgt meldpunt gehandicaptenzorg

18-06-2010 * De SP is blij dat er een voorlopig meldpunt gehandicaptenzorg komt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Minister Klink had al eerder op aandringen van SP-Kamerlid Renske Leijten beloofd de mogelijkheid van zo'n meldpunt te onderzoeken.

In een brief aan de Kamer heeft de minister nu laten weten dat het meldpunt per 1 september van start gaat voor een periode van 3 maanden. Leijten: "Ik ben blij dat mensen nu een betere ingang hebben bij de Inspectie. Nu kunnen misstanden in instellingen sneller aan het licht komen en kan de Inspectie sneller ingrijpen. De overheid heeft de plicht om bewoners van gehandicapteninstellingen te beschermen en moet voldoende toezicht houden."

Mensen kunnen vanaf 1 september bij het meldpunt terecht voor klachten over de gehandicaptenzorg en voor informatie en advies over hun rechten. Alle meldingen zullen door de Inspectie worden geregistreerd en er wordt extra op gelet of meldingen niet wijzen op een structureel probleem in een instelling. Ook anonieme meldingen worden voortaan in behandeling genomen, als tenminste duidelijk is om welke instelling het gaat.