Ingezonden persbericht


Het Homojongerenplatform is de landelijke koepel van homo-, lesbo-, bi- en transgender-jongerengroepen en activisten. Wij zijn lid van de Nationale Jeugdraad, de European Youth Foundation en internationale homojongerenorganisatie IGLYO.

P E R S B E R I C H T

Suïcide homojongeren: maak er een einde aan!

De helft van de homojongeren denkt wel eens aan zelfmoord en één op de tien homojongeren doet daadwerkelijk een zelfmoordpoging. Dat blijkt uit een SCP- publicatie die vandaag verschijnt. Het Homojongerenplatform, de belangenorganisatie voor homojongeren, roept de Tweede Kamerfracties op om een einde te maken aan deze schrikbarende situatie.

"Schokkend, schrikbarend en zorgwekkend" noemt Tom Brouwers van het Homojongerenplatform de cijfers van het SCP. In de vandaag uitgekomen publicatie `Gewoon anders' blijkt niet alleen dat de helft van de homojongeren aan zelfmoord denkt, ook veel homojongeren kampen met depressieve klachten. Hoe vaker deze jongeren bloot staan aan anti-homo uitingen, hoe vaker zij depressief zijn of denken aan zelfmoord. Met name de middelbare school is een onveilige plek voor jonge homo- en biseksuelen. "Juist de middelbare school zou een plek moeten zijn waar jongeren zichzelf moeten kunnen zijn en zichzelf moeten kunnen ontwikkelen. De sociale veiligheid op scholen laat sterk te wensen over. Dat kan voorkomen worden door meer begrip onder jongeren te kweken over gender en seksualiteit." geeft Brouwers aan.
Het Homojongerenplatform werkte recentelijk nog mee aan een handreiking seksuele diversiteit voor de Centra voor Jeugd en Gezin. Dat ook de jeugdzorg meer aandacht moet besteden aan de problemen van homojongeren, blijkt nu maar weer. "Homojongeren moeten een eerlijke kans krijgen om op te groeien tot volwaardige Nederlandse burgers. Het kan en mag niet zo zijn dat de helft van de Nederlandse homo's over tien jaar arbeidsongeschikt is vanwege deze serieuze problemen" aldus Brouwers.

Noot voor de redactie (