Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

()

UTRECHTSE ARCHITECTUUR-VIERDAAGSE
do 24 t/m zo 27 juni

OPENSTELLINGEN, LEZINGEN, RONDLEIDINGEN, FILMS, WORKSHOPS EN NOG VEEL MEER

Zoals ieder jaar vindt eind juni de nationale Dag van de Architectuur plaats. In 2010 presenteren de Utrechtse architectuurinitiatieven voor het eerst een gezamenlijk programma, aansluitend bij het nationale thema van de Dag van de Architectuur: Het Tweede Leven.

Vier dagen lang verkent Utrecht op allerlei manieren het tweede leven van de stad, van gebouwen en van objecten. Op ongebruikelijke locaties, in panden die normaliter gesloten zijn en met een keur aan prettige deskundigen.

De stad wordt op veel manieren gebruikt en beleefd. Afval blijkt prima materiaal om mee te bouwen. Gebouwen veranderen van functie en vrijgekomen terreinen vragen om een nieuwe invulling. Een tweede leven is duurzaam, spannend, gelaagd en niet altijd even zichtbaar. De architectuur-vierdaagse zet een vergrootglas op bijzonder hergebruik in de stad.

Het programma inspireert nieuwe hergebruikers, presenteert stedenbouwkundige plannen en informeert over oude en nieuwe functies van gebouwen. Architecten, historici en ontwikkelaars buigen zich over de motieven voor hergebruik en tonen de verschillende uitkomsten en mogelijkheden.

Bezoekers kunnen speciale architectuurroutes wandelen en fietsen of meedoen aan een debat over de kraakbeweging, die hergebruik van oudsher praktiseert. Er zijn rondleidingen, lezingen, ontwerpsessies en films. Ondermeer de Lubro bakkerij en de bouwput op het Vredenburg zijn open voor publiek. Bezoekers kunnen ideeën aandragen over de toekomst van het waterzuiveringsterrein, die vervolgens door ontwerpers worden uitgetekend. Het tweede leven van de stad was nooit zo tastbaar als tijdens de Utrechtse architectuur-vierdaagse.

()

()

INFORMATIE

ZATERDAG 26 JUNI 2010
Zaterdag 26 juni zijn het terrein van de Rijkswaterzuiverings-installatie (RWZI) en Architectuurcentrum Aorta de centrale informatiepunten van de architectuur-vierdaagse. Daar vindt men alle informatie over de rondleidingen en fietsroutes van die dag.

LOCATIES

GREEP UIT DE LOCATIES
RWZI-terrein, Zandpad 1
Vechtclub, Brailledreef 9
Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14
Informatiecentrum Stationsgebied, Vredenburg 40
Terrein Lubro-bakkerij, Zijdebalenstraat/Westerdijk Rietveld-Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50
Van Schijndelhuis, Pieterskerkhof 8
Educatorium, Leuvenlaan 19

INFORMATIE
programma

Meer informatie over het programma vindt u op www.dagvandearchitectuurutrecht.nl