Ingezonden persbericht


Persreis `Green Travel', duurzaam toerisme, 24 ­ 27 juni 2010

De verandering van het klimaat en het duurzaam toerisme zijn thema's die velen bezighouden. Deze topics zijn belangrijk voor het behoud van de vakantiebestemmingen. Alleen als wij onze manier van reizen voorgoed veranderen, kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van de reisbestemmingen, zoals ze nu zijn. Reizigers en de toeristische sector leggen steeds meer nadruk op een milieuvriendelijke manier van reizen. Regionale producten en milieuvriendelijke reizen worden steeds belangrijker.

Ook de cijfers laten zien hoe belangrijk het thema is: 64% van de Nederlanders is bereid om bij het reizen rekening te houden met het milieu. Het buurland Duitsland staat bij Nederlanders bekend als een groene reisbestemming.

Het Duits Verkeersbureau nodigt u uit voor een ontdekkingsreis met het thema 'Green Travel' met de volgende highlights:


· Het onlangs geopende Klimahaus Bremerhaven: een reis door alle klimaatzones van de wereld


· Gesprek met prof. dr. E. Kreilkamp, professor toerismemanagement over de samenhang van klimaatverandering en duurzaam toerisme


· Overnachten in bijzondere BIO-hotels, o.a. in het eerste klimaatneutrale hotel van Midden-Duitsland


· Voorstellen van de regionale Duitse keuken met zijn biologisch-ecologische producten


· Beleef en leer over nationale parken en biosfeerreservaten in Duitsland





Programma (onder voorbehoud)

Donderdag 24 juni: Bremerhaven, Bremen


* 09.21 vertrek vanuit Utrecht per IC. Aankomst in Bremerhaven om 14.26 uur. In de trein worden biologische gerechten geserveerd.

In het Klimahaus krijgen bezoekers tijdens een reis om de wereld langs de achtste oostelijke lengtegraad een authentiek beeld van het leven in de belangrijkste klimaatzones van de aarde. Van de verfrissende koele lucht op een Zwitserse alm gaat de tocht via de verzengende Afrikaanse hitte in de Sahelzone naar het ijskoude Antarctica. Daarna keert u weer terug naar het onbestendige weer in Noord-Duitsland. Originele locaties hebben model gestaan voor de decors.


* 18.30 uur vertrek vanuit Bremerhaven. Aankomst in Bremen 19.30 uur

Na aankomst in Bremen eten we in het biologische restaurant 'Zum Lichthaus'. Gezonde en ecologische verantwoorde voeding spelen hier de hoofdrol. In de keuken worden producten gebruikt die afkomstig zijn van de eigen biologische boerderij. De biologische ingrediënten zijn eveneens voornamelijk zelf geproduceerd.

Programma: bezoek aan het Klimahaus (www.klimahaus-bremerhaven.de), avondmaaltijd in het biologische restaurant 'Zum Lichthaus' (www.bio-biss.de) Bijzondere tip: cultureel festival Breminale (www.breminale.de)

Vrijdag 25 juni: Bremen, Göhrde

We beginnen de dag met een rondleiding in de voetsporen van de Bremer stadsmuzikanten. We lopen door de oude handelsstad, die met haar historische centrum rondom het marktplein de uitstraling van een levendige stad heeft en ook meteen de kleinste deelstaat van Duitsland is. Daarna volgt een bezoek aan het Science Center van het Universum. Kinderen, jongeren en volwassenen maken een opwindende expeditie door de fantasiecontinenten mens, aarde en kosmos. Uiteenlopende wetenschappelijke fenomenen kunnen met alle zintuigen ontdekt worden: de bezoekers voelen bijvoorbeeld het geluid van een gong over hun hele lichaam, zoeken de weg door een ruimte in volkomen duisternis, kunnen onbekende geuren ruiken en zelf creatief aan de slag gaan. Wetenschap wordt hier tot een intensieve en leerzame belevenis, die nog lang in herinnering blijft. Op deze wijze wordt bij de kleintjes al een ,groen` bewustzijn van de natuur en haar behoud ontwikkeld.


* 12.17 vertrek vanuit Bremen. Aankomst in Leitstade om 14.27 uur

Onze bagage wordt in Leitstade afgehaald en wij maken -- geheel in overeenstemming met het groene karakter van de reis -- een wandeling door het natuurpark Elbhöhen-Wendland. Dit gebied wordt gekenmerkt door een contrastrijk landschap met een fascinerende stilte en natuurlijke dynamiek.
Ons doel is het biologische hotel 'Kenners LandLust', dat vanuit biologisch en ecologisch oogpunt liefdevol is gerenoveerd. De keuken is gebaseerd op de principes vers, eerlijk, onconventioneel en gezellig. De ingrediënten zijn afkomstig uit de directe omgeving. We blijven actief en maken op de fiets een excursie naar het UNESCO-biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe of een uitstapje naar de Wendland regio. De provincie en het alternatieve circuit hebben elkaar hier allang gevonden. Er zijn biologische boeren, energiecentrales en een aardappelhotel. Groener kan het niet. Na de sportieve activiteiten zorgen verschillende wellnessmogelijkheden, zoals een klankmassage, voor de ontspanning van de gasten.





Programma: Rondleiding door de stad en bezoek aan het Science Center van het Universum in Bremen, wandeling naar het biologische hotel 'Kenners LandLust' (www.kenners-landlust.de), fietsexcursie naar het UNESCO-biosfeerreservaat de Niedersächsische Elbtalaue (http://www.elbtalaue.niedersachsen.de)

Zaterdag 26 juni: Göhrde, Lüneburg, Nordhausen, Stolberg/Harz


* 09.37 uur vertrek vanaf Leitstade. Aankomst in Lüneburg, het centrum van de vakantieregio Lüneburger Heide, om 10.19 uur

Deze kleine universiteitsstad is idyllisch gelegen in het natuurpark Lüneburger Heide en het biosfeerreservaat Elbtalau. Het volgende programmapunt is een gesprek met prof. dr. Edgar Kreilkamp, professor toeristisch management aan de Leuphana-universiteit van Lüneburg, over het verband tussen de klimaatverandering en duurzaam toerisme. Op de heen- en terugrit kunnen we genieten van dit schilderachtige stadje.


* 12.57 uur vertrek vanaf Lüneburg. Aankomst in Nordhausen in de Harz om 17.15 uur

De Schindelbruch is het eerste klimaatneutrale hotel in Midden-Duitsland. De CO²-uitstoot kon sterk verminderd worden door de optimalisering van het energieverbruik en de overstap op duurzame energie. Het hotel toont aan dat toerisme en ecologie hand in hand kunnen gaan en dat duurzaamheid ook in het hogere hotelsegment goed haalbaar is.

Programma: gesprek met prof.dr. Kreilkamp, natuurresort Schindelbruch (www.schindelbruch.de) Bijzondere tip: burcht Falkenstein (www.burg-falkenstein.de)

Zondag 27 juni: Stolberg/Harz, Nordhausen, Amersfoort

Stolberg ligt in het nationale park de Harz, een van de 14 beschermde natuurgebieden van Duitsland. Wij volgen onze 'groene' draad en maken een excursie in de Harz, een van de grootste nationale parken van Duitsland. Een ranger zal ons vertrouwd maken met het concept van een nationaal park. We zien bossen, moerassen, rivieren en beken en kunnen genieten van het unieke landschap en de grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten. Dit is een goede gelegenheid om Green Travel echt te ervaren.


* Terugreis Nordhausen ­ Amersfoort, vertrek 11.22 uur. Aankomst in Amersfoort om 17.22 uur. In de trein worden biologische gerechten geserveerd

Programma: excursie naar het nationale park de Harz (http://www.nationalpark-harz.de)






---- --
INSCHRIJFFORMULIER
Persreis Green Travel,
24 t/m 27 juni 2010

Naam:

Functie:

Adres:

Postcode, plaats:

Telefoonnummer:

Faxnummer:

Website:

E-mailadres:

Medium/opdrachtgever:

Oplage:

Bereik:

Doelgroep:

Pas nadat alle aanmeldingen zijn binnengekomen, zullen wij uw deelname definitief bevestigen.

Het formulier a.u.b. vóór 10 juni 2010 mailen of faxen naar Sonja Philipp. Fax 020 - 691 29 72 of sonja.philipp@germany.travel

Duits Verkeersbureau · Postbus 12051 · 1100 AB AMSTERDAM · Tel.: 020 311 39 24 · Fax: 020 691 29 72 · www.germany.travel


---- --