Cabaretduo promoot orgaandonatie-game op internet Saar op de brancard


Cabaretduo Dames Voor Na Vieren voor 2 miljoen handtekeningen voor actieve donorregistratie

HILVERSUM, 20100624 -- Burgerpetitie 2 Miljoen Handtekeningen zet cabaretduo Dames Voor Na Vieren in voor het promoten van de internetgame "Saar op de brancard". Zo hoopt de organisatie, die pleit voor invoer van een actieve donor registratie wet (ADR), een jong publiek aan te sporen om te tekenen voor een wetswijziging op www.2mh.nl.

Dames Voor Na Vieren (Anne van Rijn en Hanneke Drenth) figureren in een aantal korte promofilmpjes als verpleegsters. Zij rennen met een wachtende patiënt op de brancard langs verschillende locaties, die variëren van een recycle winkel tot een slagerij. De tijd dringt. Maar gelukkig is er altijd ergens een redder in de nood.
De filmpjes worden verspreid via de social media.

Internetgame voor wetswijziging
Tevens is een onlinegame "Red Saar van de brancard" beschikbaar voor virale kanalen als Hyves, Facebook, Linkedin en Twitter. In de game ligt Saar Koningsberger (actrice en presentatrice) op een brancard. Ze is ziek. Het doel van de game is om zoveel mogelijk donororganen in Saar te stoppen om haar leven te redden. Of dat lukt is de vraag. Organen liggen immers in de echte wereld niet voor het oprapen.
De game kan meerdere keren worden gespeeld en doorgestuurd aan vrienden. Aan het eind wordt de speler gevraagd om een digitale handtekening voor een nieuwe, actieve donorregistratie wet te zetten op www.2mh.nl.

ADR
Recent onderzoek van de gezondheidsstichtingen heeft opnieuw aangetoond dat een geruime meerderheid (60%) in de samenleving positief staat ten opzichte van een actief donor registratie systeem. Toch wees de politiek dit systeem tot twee maal toe af. Bij ADR dient men alleen actie te ondernemen in het donorregister bij een NEE-keuze. Anders wordt iedereen van 18 jaar en ouder als donor aangemerkt in het register. De keuze kan altijd gewijzigd worden. De huidige keuzemogelijkheden blijven gehandhaafd.
In een spoeddebat, voorafgaand aan de val van het kabinet, zei minister Klink de resultaten van pilots in de ziekenhuizen en van de voorlichtingscampagne Nederland zegt JA te willen afwachten. Wel gaf hij aan open te staan voor verder onderzoek naar registratiesystemen.

Het resultaat van burgerpetitie 2 Miljoen Handtekeningen wordt in september overhandigd aan de minister van Volksgezondheid.





Ingezonden persbericht