Ingezonden persbericht


Voorstellen GroenLinks verbeteren Europees globaliseringsfonds

BRUSSEL, 24 juni - De commissie werkgelegenheid van het Europees Parlement stemde donderdag in met voorstellen van GroenLinks om het Europese globaliseringsfonds te verbeteren. In 2007 richtte de Europese Unie een fonds op voor scholing en begeleiding van werknemers die door de globalisering of de economische crisis werkloos zijn geworden. Het is GroenLinks een doorn in het oog dat het geld uit dit fonds niet efficiënt wordt besteed. Als deze voorstellen van GroenLinks ook door het gehele Parlement gesteund worden zal hier verandering in gaan komen.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is woordvoerder op dit onderwerp namens de groene fractie in het Europees Parlement:

"Werknemers die het slachtoffer zijn geworden van massaontslagen moeten direct na hun ontslag naar een nieuwe baan begeleid worden. Europese steun hiervoor is welkom, maar de Europese landen moeten het op een verstandige en efficiënte manier inzetten. Een van de beste manieren om dit te bereiken is om ontslagen werknemers zelf meteen te betrekken bij hun re-integratieproces."

Ook vraagt GroenLinks de Europese Commissie om het globaliseringsfonds beter in te richten op een duurzame economie. "Als ontslagen werknemers in ouderwetse of vervuilende industrieën niet worden omgeschoold voor duurzame sectoren met een toekomst, zullen ze over een aantal jaar weer op straat staan", aldus Marije Cornelissen.

Het globaliseringsfonds moet in de toekomst wordt gebruikt door EU-landen die het geld het hardst nodig hebben. Relatief rijke landen zoals Frankrijk en Zweden hebben veel gebruik gemaakt van het fonds, terwijl de armere lidstaten soms helemaal geen geld hebben ontvangen. Cornelissen: "We moeten voorkomen dat het fonds Europees geld alleen maar rondpompt. In plaats daarvan moet de het fonds landen stimuleren om in actie te komen bij massaontslagen. Ervaren landen kunnen onervaren landen hierbij helpen."