Ingezonden persbericht


Alkmaar, 24 juni 2010

" Soms merk ik dat mensen denken dat ik (door mijn huidskleur of haar) niet goed Nederlands kan spreken. Dan ga ik juist met extra moeilijke woorden praten, zodat ze weten dat ik gewoon prima, of beter, Nederlands kan spreken". Dit schreef Buket uit HAVO3 van het Willem Blaeu te Alkmaar. Zij deed mee aan de Respectestafette en ontving voor haar briefwisseling de derde prijs voor Beste Brief.

Aan de Respectestafette deden klassen mee van vier middelbare scholen in Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Purmerend. Het doel is om de leerlingen bewust te maken van wat discriminatie precies is en wat ze er tegen kunnen doen.

De Respectestafette vond in Alkmaar plaats op het Willem Blaeu, waar het project werd begeleid door Lisette Stolwijk, voorlichter bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord. Bij de start van het project kregen de leerlingen voorlichting van Lisette over stereotypen, vooroordelen en discriminatie. Ook waren er twee gastsprekers die vertelden hoe zij te maken hebben (gehad) met vooroordelen; een homoseksuele man en een vrouw met een lichamelijke beperking. Vervolgens hebben de leerlingen een anonieme briefwisseling gehouden met mensen die ervaring hebben met vooroordelen of discriminatie. Op grond van huidskleur, religie, sekse, handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid. Ook maakten de leerlingen per klas een filmpje om te benadrukken hoe belangrijk het is respectvol met elkaar om te gaan. Deze filmpjes werden opgenomen en gemonteerd door Huib Schoonhoven.

Op 22 juni vond de slotles plaats op school, waar de leerlingen voor het eerst de filmpjes te zien kregen en de prijzen uitgereikt werden. Klas HA3C van het Willem Blaeu ontving de tweede prijs voor 'Beste Filmpje'. Daarnaast ontvingen de leerlingen een bloemlezing met quotes uit alle brieven.

De Respectestafette is een samenwerkingsproject van de Bureaus Discriminatievoorzieningen van Kennemerland, Noord-Holland Noord, de Regio Amsterdam, Zaanstreek/Waterland en PRIMO nh. De details van het project zijn te zien op www.respectestafette.nl. Daar zijn tevens de winnende brieven en filmpjes gepubliceerd. De jury bestond uit de Statenleden Naima Ajouaou en Henk Kardol en PRIMO-adviseur Winny Veldhuijzen. De Respectestafette werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland en het Oranje Fonds; zie http://www.oranjefonds.nl/vrienden.