IT-trendonderzoek luchtvaartsector toont stijgende lijn voor industrie

BRUSSEL - 24 juni, 2010 - Het twaalfde jaarlijkse SITA/Airline Business Airline IT-trendonderzoek toont een groeiend optimisme: ondervraagden zijn van mening dat het ergste achter de rug is voor een industrie die de afgelopen twee jaar recordverliezen leed. Een recordaantal luchtvaartmaatschappijen, die jaarlijks meer dan één miljard passagiers vervoeren, nam deel aan het onderzoek.

Wereldwijd verwacht 56% van de 129 respondenten komend jaar een toename in IT-bestedingen. Slechts 10% verwacht een daling voor 2011. Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat een verhoging verwacht van het IT-budget voor hoogontwikkelde markten zoals Europa en Noord-Amerika, is echter lager dan het wereldwijde gemiddelde. Met name de Aziatische vervoerders verwachten een toename in budgetten: driekwart van hen heeft er vertrouwen in dat IT-bestedingen komend jaar verder zullen stijgen.

Na jaren van afname hebben de IT-budgetten van de luchtvaartmaatschappijen zich gestabiliseerd en tonen zelfs een kleine toename. De operationele uitgaven bedragen dit jaar 1.8% van de omzet terwijl de langetermijninvesteringen uitkomen op 1.4%. Dit is geen grote verandering ten opzichte van vorig jaar. Onder de 45% die een toename in hun IT-budget rapporteerden, is een aanzienlijk aantal kleinere maatschappijen in vergelijking tot vorig jaar. Tegelijkertijd waren ongeveer de helft van de respondenten die budgetverlaging hebben doorgevoerd Europese maatschappijen.

Paul Coby, bestuursvoorzitter bij SITA, stelt: "De stabiliserende budgetten en het stijgende vertrouwen vertalen zich in een veranderend bestedingsgedrag bij luchtvaartmaatschappijen. Ze kiezen niet langer voor tactische kortetermijnoplossingen zoals in 2009, maar richten zich op strategisch denken op de lange termijn."

"Na de afgelopen twee moeilijke jaren ligt nog steeds de nadruk op het afronden van IT-projecten waarvan een snelle ROI verwacht wordt. De meerderheid van de maatschappijen wil daarnaast hun samenwerking met strategische IT-aanbieders zoals SITA uitbreiden. Outsourcing is hierbij een belangrijk element."

Het onderzoek bevestigt dat er een sterke interesse is onder luchtvaartmaatschappijen om virtualisatie-technologieën te implementeren. De IT-infrastructuur heeft hierbij prioriteit. Vier op de tien luchtvaartbedrijven beschikt al over een virtuele infrastructuur en naar verwachting ligt dat percentage tegen 2013 op 85%. Software- en desktop-virtualisatie zijn de volgende stappen in deze overgang.

De Airline IT Trends Survey is een onafhankelijk onderzoek onder senior IT-personeel, werkzaam bij de top 200 aan vervoerders in de burgerluchtvaart. Aan het onderzoek deden 129 respondenten mee waaronder 14% low-cost-, 81% full-service- en 5% charter-maatschappijen.