Ernst & Young

Genomineerden Entrepreneur Of The Year 2010 bekend

4 juryleden, 50 kandidaat ondernemers, dikke naslagwerken en veel discussie. De 22 genomineerden voor de competitie van Entrepreneur Of The Year 2010 zijn bekend. Op 7 september strijden zij op de jurydag voor een plek in de finale.

In de catergorie Emerging zijn de volgende genomineerden door:

beslist.nl B.V

C.G.J. Verpalen

Een ondernemer pur sang. Zo laat Kees Verpalen, directeur van beslist.nl, zich het bestte omschrijven. Al op jonge leeftijd vond hij zijn draai in een echt ondernemersnest. Hij combineerde dat met zijn passie voor internet. Zo ontwierp Kees een website voor de camping van zijn ouders en speelde daarbij handig in op systematiek van zoekmachines. Een gedachte die hij voortzette in beslist.nl. Op zijn website wil hij bezoekers compleet informeren over de prijs en kwaliteit van producten. Ook de betrouwbaarheid van online winkels neemt hij onder de loep. beslist.nl is laagdrempelig en heeft altijd het belang van de consument voor ogen.

Blue Mango

M.J. Maas

In de tijd dat Google nog niet bestond, winkelmandjes een onbekend begrip waren en Marktplaats de kramen nog moest opzetten, zette Marijn Maas de eerste stappen in het ondernemersvak. Hij studeerde destijds Internationale Bedrijfskunde aan de universiteit van Maastricht en liep er zijn huidige zakenpartner tegen het lijf. In een tijd van de opkomst van de mobiele telefonie en internet bedachten beiden een unieke combinatie: de verkoop van mobiele telefoons via internet, wat heeft geleid tot de grootste online telecom retailer van Nederland Typhone.nl. Eind 2006 is Marijn Maas samen met zijn zakenpartner wederom een succesvol en innovatief bedrijf gestart ditmaal het online marketing bureau Blue Mango Interactive.

Focus Cura

D.A.J. Dohmen

Daan Dohmen heeft al van jongs af een passie voor de gezondheidszorg. Vakanties werden voor een groot deel ingevuld met bijbanen in de zorg. Ook zijn studie Technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente gaf hij een zorginvulling. Daan koos voor de specialisaties Geneeskunde & Management en Invoering van ICT in de gezondheidszorg. Focus Cura Zorginnovatie combineert ICT-mogelijkheden met het leveren van zorg op innovatieve wijze. De belangrijkste pijlers daarbij zijn: monitoring op afstand (bijvoorbeeld long- of hartcontroles vanuit huis), zelfstandigheid thuis (alarmering en domotica), efficiëntie onderweg (sleutelsystemen voor toegang op afstand), zorg op afstand (screen-to-screen)/videocommunicatie en visie & financiering.

Launch! Holding

J.M. Pronk

Waar geen plezier in je baan toe kan leiden, bewijst Joris Pronk. Na vier jaar consultancy en een baan als adjunct-directeur veranderde zijn kijk op werken en ondernemen. Hij bedacht een concept voor een consultancybureau met plezier in het werk en menselijk kapitaal als belangrijkste pijlers: Launch! Inmiddels is Launch! Human Capital Management (HCM) een toonaangevend en onafhankelijk adviesbureau voor: SAP HCM consultancy, HCM Business consultancy, Launch! Learning.

Models at Work B.V.

M. van der Hoeven

Models at Work is het eerste bedrijf in Nederland dat 'mooi' personeel levert. Op 16 juli 2003 begon Maartje van der Hoeven in een kraakpand samen met een vriendin een hostessbureau. Bij Models at Workdraait het echter niet alleen om een mooie buitenkant. Het bedrijf denkt ook mee over het doel en de gewenste uitstraling van het evenement. Op de catwalk van uitzendpersoneel neemt Models at Work met 14 medewerkers een belangrijke positie in.

Morphis B.V.

B. Haenen

Samen met zakelijke partners richtte Bert Haenen in 2005 het softwarebedrijf Morphis B.V. op. Morphis is een softwarebedrijf dat zich focust op een slimme uitvoering van klantproces optimalisaties. Om dit te bereiken, is ProcessRunner ontwikkeld. ProcessRunner is een software platform waarmee multi-channel klantcontacten en de achterliggende processen effectief worden afgehandeld, waardoor de klanttevredenheid en de winstgevendheid stijgen. Morphis is in haar 5 jarige bestaan sterk gegroeid en heeft onder haar klantenkring grote front- en backoffice organisaties zoals Essent en de Nederlandse Energie Maatschappij.

MyMicro Group B.V.

M.A.J. Verstegen

Als je het hebt over ondernemers, dan valt in één adem de naam van Maikel Verstegen en zijn tweelingbroer. Het ondernemen zat al vroeg in het bloed. Hij beweegt zich het liefst op de snijvlakken van handel en internet, e-commerce en dienstverlening. Het businessmodel van MyMicro Group steunt op drie pijlers: allereerst ReplaceDirect, de webwinkel waarmee Maikel in 2003 startte. Naast de verkoop in Nederland, België en Duitsland van accessoires en vervangende onderdelen voor mobiele elektronica heeft ook dienstverlening, zoals reparatie, een vaste plaats verworven bij ReplaceDirect. De tweede pijler is Twindis, het distributienetwerk dat het totale productenpakket via resellers aanbiedt. Als laatste is Yanec® het zelf ontwikkelde private label. Al vanaf dag één werkt Maikel Verstegen met veel passie en ambitie om het bedrijf met zijn broer naar steeds meer successen te leiden.

senz° umbrella's

G. Kool

Storm, wind en regen. Het bracht een groep studenten van de TU Delft op het idee om een speciale stormbestendige paraplu te ontwerpen. Gerard Kool zag wat in het ontwerp en begon met twee zakenpartners de onderneming senz° umbrellas in 2005. senz° richt zich op windbestendige paraplus (stormparaplus) en heeft sinds juni 2005 het octrooi. Gerard richtte de BV's op, regelde productie, verwierf financiering van de Rabobank en startte de productie van de senz°. De eerste levering in 2006 van 10.000 in China geproduceerde paraplus was binnen tien dagen uitverkocht! Sindsdien is Gerard Kool met zijn team bezig om senz° wereldwijd als merk te promoten. Weer of geen weer...

SKS Alles Kids B.V.

E. de Bresser

In 2006 kwam Eugénie de Bresser als algemeen directeur in dienst bij Stichting Kinderopvang Spijkenisse. Een jaar later werd zij eigenaar van deze organisatie door middel van een management buyout. Het huidige SKS Alles Kids B.V. is sinds die tijd in omvang verdrievoudigd, een groei die zowel in Spijkenisse plaatsvond als daarbuiten. Na haar rechtenstudie aan de Universiteit van Utrecht werkte zij als marketing en salesmanager bij NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad en als General Manager bij Seiko Communications. Van 1995 tot 2006 was zij werkzaam bij uitzendorganisatie Vedior waar zij o.a. als business unit manager verantwoordelijk was voor de medische markt. Zij volgde daarnaast studies op het gebied van marketing en bedrijfskunde. Op dit moment studeert zij Boeddhistische psychologie.

Unibouw B.V.

E. van Dijk

Erik van Dijk, zoon van Unidek-oprichter Hendrik van Dijk, is algemeen directeur en grootaandeelhouder van Holding Unicom, het moederbedrijf van Unibouw BV. Erik ziet als geen ander zakelijke kansen en pakt die met beide handen aan. Veel succes heeft hij met een concept waarbij in hoog tempo bedrijfspanden op maat worden gebouwd. Met deze modulaire systeembouw boekt Unibouw veel tijdwinst zonder aan de hoge kwaliteitsgraad in te boeten.

In de categorie Accelerating zijn de volgende genomineerden door:

Cardan

J.S.P.M. Eijkens

Na zijn studie bedrijfskunde richtte Joost Eijkens zich op grensverleggende initiatieven op het gebied van arbeid en mobiliteit. Om dat vorm te geven begon hij in 2002 zijn bedrijf Cardan Groep. Joost heeft sinds die tijd regelmatig aan de wieg gestaan van grensverleggende initiatieven om mensen op de arbeidsmarkt in beweging te krijgen en te houden. Daarnaast begeleidde hij diverse gerenommeerde bedrijven en overheden bij veranderprocessen op het gebied van mens en arbeid. Voor gemeenten en UWV ontwikkelde Joost vernieuwende concepten en implementeerde deze met verassende resultaten. Hiermee heeft Cardan uiteindelijk het onderscheid gemaakt t.o.v de traditionele HRM dienstverleners. De Cardan Groep is uitgegroeid tot een landelijk speler met ruim 6.500 medewerkers aan het werk in diverse sectoren.

Client First

K. Paanakker

Karen Paanakker is algemeen directeur van ClientFirst dat ze in 2000 heeft opgericht. Karen genoot haar opleiding aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit Nyenrode. ClientFirst richt zich op dienstverlening, detacheren, uitzenden en werving en selectie van (para-) medisch personeel en andere professionals op het gebied van Zorg en Overheid. In het bestand van ClientFirst zijn meer dan 1.500 professionals opgenomen, zoals verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en re-integratiespecialisten, indicatiestellers, wmo-consulenten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, ergotherapeuten etc.

CM Telecom

J. van Glabbeek

Al tijdens zijn studie Technische Bedrijfskunde pionierde Jeroen van Glabbeek samen met een studiegenoot op het gebied van sms, in die tijd een nieuw fenomeen. In een onbestaande markt startten zij vol ondernemersdrang met de technische ontwikkeling van een eigen sms-netwerk/platform. In 2000 zag het bedrijf CM Telecom officieel het licht en kreeg het sms-netwerk rechtstreekse verbinding met alle operatoren in Nederland en België. CM Telecom is marktleider in zakelijke sms- en mms-diensten en innovatief op het gebied van mobile marketing, mobile payments en content delivery. Tot de klanten behoren onder meer nationale tv-stations, banken en mobile virtual network operators.

Fatboy

A. Bergman

Fatboy the original staat sinds 2002 bekend als de fabrikant van een brede range aan lifestyle producten. Het begon allemaal met the Original: een hoge kwaliteit zitzak met een knipoog dankzij het oversized formaat, het grote label en de vreemde naam. Het van origine Finse product, ontworpen door Jukka Setälä in 1998, werd door Alex Berman geadopteerd. Hij begon als importeur voor de Benelux en kocht in 2003 de wereldwijde merk en productierechten. Vanaf dat moment is Fatboy explosief gegroeid en is de naam uitgegroeid tot een categorienaam voor alle zitzakken. De laatste jaren heeft Fatboy zich als merk en beleving uitgebreid tot een lifestyle icoon met een groot assortiment: van hangmat tot tassenlijn, allen gekenmerkt door iconic branding.

Gerlon

M. Dreesmann

Michiel Dreesmann is CEO van Gerlon International BV, specialist in tricot en geweven damesmode. In zijn functie is hij ook verantwoordelijk voor de marketing, sales en styling van het bedrijf. Samen met de andere directieleden en het managementteam pakt hij de kansen in de markt en gaat hij uitdagingen aan. Met een duidelijke strategie heeft Gerlon International BV zich succesvol internationaal ontwikkeld als private label leverancier. Binnenkort worden daaraan kinder- en herenmode toegevoegd. In deze markt produceert het bedrijf zowel voor fashion retailers als grote merken. Gerlon International B.V. , met het hoofdkantoor in Uden, is actief in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië en Italië.

Hot Item B.V.

R. Honing

Samen met andere consultants begon commercieel directeur Rob Honing het bedrijf Hot ITem. Alle oprichters zijn afkomstig uit de traditionele detachering. Ze vonden het hoog tijd om bedrijfskundige aspecten (businessvraagstukken) toe te voegen aan IT-advisering en uitvoering. In de traditionele IT-detachering worden projecten uitgevoerd nadat anderen het advies hebben geleverd. Hierdoor ontstaan bij de uitvoering regelmatig problemen. Hot ITem richt zich op beide aspecten en voert projecten uit op het snijvlak van business en IT gebaseerd op een business case waar we de verantwoordelijkheid voor nemen. Zo worden samen met de klant bedrijfsprestaties efficiënt en blijvend verbeterd. Het bedrijf heeft 120 enthousiaste medewerkers met gemiddeld negen jaar relevante ervaring.

Incotec

J.W. Breukink

JanWillem Breukink begon in 1978 zijn carrière. Met de Hoge Landbouwschool als achtergrond werd hij de drijvende kracht achter de zaadtechnologische ontwikkelingen en heeft hij de afdeling die zich bezighoudt met het opwaarderen en coaten van zaaizaden uitgebouwd tot een geheel zelfstandig wereldwijd actief bedrijf, die in 1989 de naam INCOTEC kreeg. In 2002 heeft hij samen met het management via een MBO het bedrijf overgenomen. Tegenwoordig is JanWillem Breukink C.E.O. en DGA van de INCOTEC Group met vestigingen in Nederland, Amerika, Japan, Brazilië, India, China, Australië, Zuid-Afrika en Zweden. INCOTEC is wereldwijd marktleider op het gebied van het bewerken en omhullen van zaaizaden om zo de kwaliteit en de verzaaibaarheid van het zaaizaad te optimaliseren.

Olympic Fruit

M.B. Van den Heuvel

De drijvende kracht achter het succes van Olympic Food Group B.V. is Thijs van den Heuvel. Als vijftienjarige trad hij in dienst bij het bedrijf van zijn beide broers, een handelsonderneming in fruit. Thijs specialiseerde zich in de commerciële aspecten binnen het bedrijf. Twintig jaar lang was hij commercieel directeur. Op zoek naar een nieuwe uitdaging begint hij in januari 2001 zijn eigen onderneming Olympic Food Group B.V, een handelsfirma in groenten en vooral (sub)tropisch fruit. Eind 2008 zijn alle participaties en joint ventures ondergebracht in de Olympic Food Group. Olympic Food Group produceert en distribueert groenten en fruit voor bijna alle Nederlandse supermarktketens.

Scelta Mushrooms

J. Klerken

Als zestienjarige trad Jan Klerken in dienst bij zijn vader die champignons teelde. Begin jaren zeventig werd het bedrijf van zijn vader verkocht. Jan trok er daarna met de vrachtwagen op uit om in Frankrijk en Italië grote partijen champignons te kopen en die vervolgens te verkopen in Nederland. In 1988 verkocht hij zijn bedrijf en werkte er nog vijf jaar als managing director. In 1993 richt hij de onderneming Scelta Mushrooms op. Scelta Mushrooms is inmiddels wereldwijd marktleider op het gebied van champignonproducten en marketing. De onderneming is uitgegroeid tot acht bedrijven met verschillende aandeelhouders. Jan Klerken richt zich voornamelijk op innovatie en verkoop.

The KingField Group

B. Bosveld

In februari 2000 richt Bram Bosveld de vacaturesite StudentenWerk op. Samen met zijn zakenpartners besluit Bram al snel dat studenten uitzenden meer oplevert dan het plaatsen van advertenties. Het online uitzendbureau krijgt in het eerste jaar ruim 10.000 kandidaten te verwerken en bemiddelt ook voor 200 werkzoekenden. Het succes van StudentenWerk is geboren en de fundering voor The Kingfield Group gelegd. De TKF Group groeit uit tot een holding met 13 BV's en 16 vestigingen in het land. De activiteiten richten zich op arbeidsbemiddeling en op database activiteiten, welke exponentieel is gegroeid naar 650.000 inschrijvingen. The Kingfield Group heeft grote internationale ambities en richt in 2009 de BV StudentJob International op. Onder deze naam wordt inmiddels de vacaturemarkt in Belgie, Duitsland, Engeland, Spanje en Frankrijk veroverd.

TOPdesk

W. Smit

Wolter Smit en zijn compagnon staan aan de basis van TOPdesk, vanaf 1992 onder de vlag van een ander bedrijf en sinds 1997 zelfstandig. TOPdesk ontwikkelt, verkoopt, implementeert en ondersteunt gebruikersvriendelijke en betaalbare servicemanagement oplossingen voor (interne) IT-organisaties, facilitair beheer, technisch beheer, klachtenregistratie, servicedesk of dienstenondersteuning. TOPdesk groeit gestaag en heeft inmiddels meer dan 350 medewerkers in vijf landen. TOPdesk kent niet alleen een zeer grote groep tevreden klanten, ook haar medewerkers zijn zeer tevreden, getuige het Intermediair Weekblad beste werkgeversonderzoek.

Van Houtum papier

H. van Houtum