De klad in het vertrouwensherstel

Amsterdam, 16 juni 2010

Het herstel van vertrouwen in de economie en de eigen portemonnee van consumenten zet niet door, mede door de nieuwe onrust op de financiële markten en aanstaande bezuinigingen. ING verwacht dat consumenten daarom voorlopig de hand op de knip houden.

Vertrouwensherstel stokt

Consumenten zijn belangrijk voor het herstel van de economie, maar het herstel van hun vertrouwen stokt de laatste maanden. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. De stemming over de economie verbetert niet verder. Ook de verwachtingen voor de eigen portemonnee in de komende zes maanden zijn verslechterd ten opzichte van begin dit jaar.

Kwakkelende consumentenuitgaven in 2010

De consumentenuitgaven stegen in het eerste kwartaal, deels vanwege hogere stookkosten door het koude winterweer. Het lijkt er nog niet op dat de consument definitief is aangehaakt. De koopbereidheid bevindt zich op een dieptepunt en in april gingen er 1,4% minder spullen over de toonbank dan een jaar eerder. Het ING Economisch Bureau verwacht dat we pas in het laatste kwartaal van dit jaar een lichte groei van de consumptie zullen zien.

Opvallend snelle kabinetsformatie verwacht

De meerderheid van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag denkt dat er vóór september een nieuw kabinet op het bordes staat. Dat is sneller dan een gemiddelde formatie. Kijken we naar de kabinetsformaties van de afgelopen veertig jaar, dan duurden die ruim drie maanden. De huidige verwachtingen zijn dus opvallend hooggespannen.