Ingezonden persbericht



Harderwijk, 24 juni 2010

Orka komt eerste nacht goed door

HARDERWIJK­ De orka die woensdag vanuit de Waddenzee naar het Dolfinarium is vervoerd heeft een goede eerste nacht achter de rug. Het jonge en sterk verzwakte dier heeft na aankomst in Harderwijk haar eerste vis gegeten. Dierenartsen en verzorgers zijn hoopvol maar houden rekening met een terugslag.
Dierenartsen hebben de orka na aankomst in het Dolfinarium onderzocht. Zo is er bloed afgetapt en is er doormiddel van een scan gekeken naar eventuele inwendige verwondingen. De eerste resultaten hierover zijn positief. Dinsdag werd het dier door vissers ontdekt in de Waddenzee. Het ministerie van LNV heeft daarna het dier gevolgd en al snel bleek dat het om een jonge orka ging die ernstig verzwakt was. De expertise van het Dolfinarium werd ingeroepen en na overleg werd besloten dat het dier zonder hulp niet zou overleven. Een tiental dolfijnentrainers en dierenartsen is per boot de Waddenzee op gegaan en heeft met behulp van medewerkers van LNV de orka veilig naar het Dolfinarium vervoerd.
Voor een terugkeer naar open zee was de fysieke gesteldheid van het dier veel te zwak. "Onze prioriteit ligt nu bij de gezondheid van de orka," aldus een woordvoerder van het Dolfinarium. De komende dagen zullen dierenartsen en dolfijnentrainers van het Dolfinarium 24 uur per dag observeren bij het jonge vrouwtje. "We bekijken de situatie van uur tot uur. Dat ze vis heeft gegeten is een positief signaal maar we blijven alert en de situatie kan alsnog verslechteren." Om de orka zo veel mogelijk rust te geven zal het publiek voorlopig niet bij het dier kunnen komen.


Noot voor redacties

Noot aan de redactie (