Ingezonden persbericht




Persbericht 24 juni 2010

Waterschap en Twence gaan samenwerken op het gebied van water en energie Gas en warmte bestemd voor Warmtenet Hengelo

Op 28 juni ondertekenen Twence en waterschap Regge en Dinkel een overeenkomst. Het doel van de overeenkomst is een project voor te bereiden op het gebied van productie en levering van duurzame energie, in de vorm van elektriciteit, biogas en warmte. De rioolwaterzuivering in Hengelo krijgt daarbij een belangrijke rol.

Doel van de samenwerking
Bij de rioolwaterzuivering in Hengelo wordt het zuiveringsproces zodanig geoptimaliseerd, dat er een maximale hoeveelheid biogas wordt geproduceerd. Dit biogas levert het waterschap af aan Twence. Twence op zijn beurt vult het biogas aan met andere energiedragers en zet het om in bruikbare energie. Twence levert zo warmte aan Warmtenet Hengelo. Warmtenet Hengelo levert de warmte vervolgens aan de eindafnemers op bedrijvenpark Westermaat.

'Doen waar je goed in bent'
In deze situatie doen alle partijen waar ze goed in zijn en is de synergie maximaal. Het waterschap kan zich concentreren op de 'core business' zuiveren van afvalwater en invulling geven aan de ambitie op het gebied van energieneutrale stedelijke waterkringloop. Twence kan invulling geven aan de ambitie op het gebied van afval en energie in decentrale concepten. Warmtenet Hengelo heeft de mogelijkheid om, met de rioolwaterzuivering en Twence als stabiele toeleveranciers, het concept van het warmtebedrijf op Westermaat te realiseren.

Energieneutrale waterkringloop
Waterschap Regge en Dinkel wil bij zijn zuiveringstaken zo optimaal mogelijk omgaan met energie. Daarvoor heeft het een eigen benadering gekozen en de ambitie uitgesproken, om in 2027 in Twente van een energieneutrale waterkringloop te kunnen spreken. De initiatieven die tot dusver zijn ontwikkeld kenmerken zich door een samenspel van publieke en private spelers, maatschappelijke relevantie, innovatieve elementen en een bedrijfsmatige opstelling.