Een betaalbare schuldsaldoverzekering, een recht voor iedereen!

24/06/2010 15:13

Vlaamse Diabetes Vereniging

De Vlaamse Diabetes Vereniging betreurt de gerechtelijke stappen die Assuralia neemt tegen de wet inzake schuldsaldoverzekeringen voor personen met een verhoogd gezondheidsrisico. Dit polariseert de zoektocht naar een goede uitkomst. Bovendien dreigen o.a. personen met diabetes hierdoor opnieuw voor maanden in de onzekerheid te verzeilen. Assuralia draagt als sector nochtans ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid om te helpen zoeken naar een oplossing.

Begin 2010 werd een wet rond schuldsaldoverzekeringen goedgekeurd, die moet de verzekering toegankelijker maken voor mensen met een chronische aandoening. Verzekeraars weigeren hen vaak of vragen een enorme bijpremie zonder hiervoor een motivering te geven.

Vooraleer de wet van kracht kan zijn moet er een gedragscode opgesteld worden binnen de 6 maanden door de commissie van verzekeringen (samengesteld uit verzekeringsondernemers, Test-Aankoop, vakbonden, Vlaams Patiënten Platform-).

In deze gedragscode wordt o.a. een standaard medische vragenlijst bepaald die het recht op privacy niet schendt. De behandelingsduur van het dossier mag max. 5 weken bedragen en indien er een uitsluiting zou zijn moet de verzekeraar dit schriftelijk communiceren en motiveren. Het voorziet ook een compensatiekas waarop mensen kunnen beroep doen indien de bijpremie hoger is dan 200% van de normale premie.

Volgens Assuralia is deze wet te omslachtig en te kostelijk voor de verzekeraars. Door deze wet aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof zal de Commissie van Verzekeringen melden aan de Minister dat zij niet geslaagd zijn om een gedragscode op te stellen en zal de nieuwe regering dit als taak krijgen. Dit leidt onvermijdelijk tot uitstel.

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw betreurt dit ten zeerste.

De wet was niet perfect maar vormde een aanvaardbare basis om op termijn verdere stappen te kunnen zetten.

Het aanvechten van deze wet door Assuralia zorgt ervoor dat het afsluiten van een schuldsaldoverzekering voor mensen met een chronische aandoening onbetaalbaar blijft.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel