De Gouden Uil kiest nieuwe vlucht

24/06/2010 15:30

STANDAARD BOEKHANDEL

De Gouden Uil kiest nieuwe vlucht

Persbericht 24 juni 2010

Embargo tot 16 uur aub

Eind april werd in Antwerpen voor de zestiende keer De Gouden Uil uitgereikt.

Niettegenstaande het succes van deze editie zijn de initiatiefnemers (Standaard Boekhandel, Canvas, Radio 1, Humo) overtuigd dat de prijs nood heeft aan nieuwe impulsen om zijn vlucht verder te zetten. Bijgevolg hebben zij beslist om De Gouden Uil in zijn huidige vorm te laten landen.

De Gouden Uil is één van de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied en het is de uitdrukkelijke wens van de initiatiefnemers dat dit de komende jaren zo blijft. Er werd dan ook beslist om te onderzoeken hoe een nieuw partnership de prijs maximale kansen kan geven op een nieuwe start.

Daartoe heeft de VZW De Gouden Uil Boek.be reeds formeel de vraag gesteld om de toekomst van De Gouden Uil te willen verzekeren. Het is de mening van zowel de VZW als van Boek.be dat deze prijs ten goede moet komen aan het hele boekenvak. De Raad van bestuur van Boek.be erkent expliciet de bijzondere waarde van deze Vlaamse prijs en onderzoekt op dit ogenblik de voorwaarden waaronder zij dit vooropgestelde doel kan realiseren.

In 2011 zal er geen prijs worden uitgereikt om Boek.be de nodige tijd te geven een visie te ontwikkelen over de wijze waarop en de middelen waarmee zij De Gouden Uil vanaf 2012 kan organiseren.

Zowel de initiatiefnemers van De Gouden Uil als de Raad van Bestuur van Boek.be houden er aan de diverse investeerders te danken voor de jarenlange inspanningen die zij hebben geleverd in het bijzonder de Stad Antwerpen en Brouwerij De Koninck.