Maastricht University

Belangrijke stap gezet in 'Brains Unlimited' project

Eerste miljoenensubsidies binnen bij Maastricht University

De Europese Unie verstrekt een EFRO-subsidie van vier miljoen euro voor de realisatie van het 'Brains Unlimited' project dat Limburg een belangrijke speler moet maken op het gebied van hersenonderzoek. De subsidie wordt toegekend in het kader van het zogeheten in het kader van het zogeheten Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Deze toekenning wordt verdubbeld door bijdrages van de provincie, het Ministerie van EZ en de gemeente Maastricht.

Met dit bedrag kan aan de Universiteit Maastricht het 'Maastricht Brain Imaging Center' (M-BIC) verder worden uitgebouwd, dat met behulp van zeer geavanceerde apparatuur hersenscans in extreem hoge magneetvelden gaat uitvoeren en interpreteren. Het fundamentele onderzoek van M-BIC zal ondermeer bijdragen aan het vinden van de oorzaken van volksziekten zoals Alzheimer, Parkinson en epilepsie, waardoor ook betere preventie en behandeling mogelijk wordt.

De Universiteit Maastricht werkt in het M-BIC nauw samen o.a. het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, het Forschungszenter Jülich, het Universitätsklinikum Aachen en de Universiteit van Luik. Onderdeel van het Brains Unlimited project is het realiseren van huisvesting voor spin-off bedrijvigheid (Neuropartner Incubator) en voor (gast-) wetenschappers. De subsidieaanvraag voorziet in het aantrekken van 25 nieuwe kleine bedrijven, die in totaal tussen de 75 en 125 arbeidsplaatsen gaan scheppen.

M-BIC en de bestaande faciliteiten in imaging van universiteit en medisch centrum gekoppeld aan hoogwaardig hersenonderzoek, hartvaatonderzoek en cardiovasculaire zorg leggen een stevige basis om onderzoek en behandeling van neurologische en psychiatrische ziektebeelden in deze regio naar een internationaal topniveau te brengen. Daarmee kunnen met nieuwe methodieken en vroeg diagnostieken antwoorden worden gegeven op vraagstukken die samenhangen met een snel verouderende bevolking.

Gedeputeerde Jos Hessels en wethouder Albert Nuss zien in de toekenning van de subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)een grote impuls voor de economische ontwikkeling van de regio. Bestuursvoorzitter Jo Ritzen van de UM en bestuursvoorzitter Guy Peeters van het Maastricht UMC+ noemen de toekenning een belangrijk resultaat van de afstemming van de strategie tussen UM en Maastricht UMC+. Ritzen: "De universiteit is de provincie, het ministerie en de gemeente zeer dankbaar voor hun steun." Volgens de decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences/vicevoorzitter RvB Maastricht UMC+ Martin Paul en de decaan van de Faculty of Psychology and Neurosciences Bernadette Jansma is de subsidie van grote betekenis voor de ontwikkeling van een belangrijk onderdeel van de Maastricht Life & Science Campus.