Gemeente Utrecht

Utrechtse cliënten toe aan actie

Van zorg naar activering: iedere cliënt uit de maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg in Utrecht is actief bezig met dagbesteding of een re-integratietraject. Dat is de missie van de Taskforce Activering voor de komende drie jaar. Wethouder Volksgezondheid en Welzijn Victor Everhardt en de Utrechtse opvang- en zorginstellingen ondertekenden daarvoor vandaag een convenant.

De gemeente Utrecht en haar ketenpartners rond maatschappelijke opvang werken sinds 2006 samen aan de problemen rond dakloosheid via het Plan Van Aanpak Maatschappelijke Opvang van de vier grote steden en het Rijk. Wethouder Everhardt: "Vrijwel alle daklozen krijgen nu zorg en onderdak. We kunnen ons daarom buigen over nieuwe werkvormen en afspraken in de Utrechtse ketensamenwerking. Dat is een mooi resultaat én een nieuwe gezamenlijke uitdaging." De Utrechtse opvang en zorginstellingen zoals Altrecht, het Leger des Heils, Centrum Maliebaan, Centrum Vaartse Rijn, de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht, Abrona, Reinaerde en de Tussenvoorziening werken daaraan via de Taskforce Activering. Samen met de gemeente ondertekenden zij het convenant: 'Naar burgerschap en baan, activering van sociaal kwetsbare groepen in de gemeente Utrecht 2010 -2013'.

Uitdaging voor cliënten en begeleiders
De Taskforce Activering wil iedere cliënt laten participeren in een zinvol en op maat ingevuld traject gericht op participatie, activering of re-integratie. Het gaat hierbij om een nieuwe uitdaging voor cliënten en begeleiders, waarbij het accent op zorg verschuift naar dat van activering. De Taskforce Activering richt zich de komende drie jaar op de realisering van de doelstellingen in het convenant. Het aanbod van participatie-, activerings- en of re-integratie-activiteiten richt zich niet alleen op het herstel van de cliënt, maar wordt ook doorontwikkeld tot een toegankelijk en vraaggericht aanbod. De kennis van de sociaal kwetsbare doelgroepen wordt vergroot. En de ketensamenwerking op het gebied van werk en dagbesteding wordt versterkt. Hiermee beoogt de Taskforce een samenhangende en sluitende aanpak die gericht is op doorstroommogelijkheden met de cliënt als centraal uitgangspunt.