Persbericht

Strijken vervelendste huishoudelijke klus
~ NEMO peilt mening publiek over het huishouden ~

Amsterdam, 15 juni 2010 ­ Uit onderzoek van science center NEMO blijken koken en wassen de favoriete huishoudelijke taken te zijn. Stofzuigen en voornamelijk strijken kunnen op minder enthousiasme rekenen, deze activiteiten worden beoordeeld als vervelendste huishoudelijke klussen. NEMO organiseert deze zomer de tentoonstelling 'Het huishoudparadijs', een overzichtstentoonstelling van huishoudelijke apparatuur van de afgelopen 100 jaar, en heeft in aanloop hiernaar door middel van straatinterviews de mening van het publiek over het huishouden gepeild.

Uit dit onderzoek blijkt dat de wasmachine wordt beschouwd als beste huishoudelijke uitvinding, gevolgd door de vaatwasser. De koelkast is terug te vinden op de derde plek. Op de vraag welk huishoudelijk apparaat nog uitgevonden dient te worden, ontving NEMO een grote verscheidenheid aan suggesties. Populaire antwoorden zijn een automatische ramenlapper en een apparaat dat zowel wast, droogt als strijkt.

Gemiddeld besteden de respondenten 6,5 uur per week aan het huishouden. Minder dan vroeger, want driekwart van de ondervraagden geeft aan zeker te weten dat we tijd gewonnen hebben door huishoudelijke ontwikkelingen.

NEMO was benieuwd naar de kennis van de huidige generatie over huishoudelijke apparaten uit vervlogen tijden en liet respondenten foto's zien met de vraag waar het apparaat voor diende (voor foto's zie http://bit.ly/czriL2). De allereerste koelkast werd herkend als onder andere puntenslijper, centrifuge en wasmachine. De foto van één van de eerste föhns werd door het merendeel wel als zodanig herkend, al dacht ook een groot deel dat het een mixer betrof.

Het science center in Amsterdam opent op 24 juni de zomertentoonstelling 'Het huishoudparadijs'. De tentoonstelling geeft een duidelijk beeld over de mate waarin de apparaten in het huishouden in de afgelopen eeuw zijn veranderd. Bent u benieuwd hoe mensen op straat antwoordden op vragen over het huishouden? Een impressie hiervan is te zien in dit filmpje, zie http://www.youtube.com/watch?v=O7bZlvNp1iU.

Over Het huishoudparadijs
Het huishoudparadijs is te zien van 24 juni tot en met 5 september 2010 (maandag t/m zondag 10.00-17.00). In juli en augustus heeft NEMO extra lange (XL) zomeravonden en is op vrijdagavond tot 21.00 uur open.

Over science center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland met vijf etages vol interactie op het gebied van wetenschap en technologie. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. In juli en augustus is er een speciale vrijdagavondopenstelling tot 21.00 uur ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Het huishoudparadijs, 100 jaar huishoudelijke apparatuur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl