Gemeente Winterswijk


Raad vergadert over Luchthaven Stadtlohn-Vreden en Driemark

Gewijzigd aanvangstijdstip: 18.00 uur
Op donderdag 24 juni vergadert de raad onder meer over het memorandum Luchthaven Stadtlohn -Vreden ('Wenningfeld') het project nieuwbouw Driemark. In verband met de wedstrijd van het Nederlands Elftal begint de vergadering om 18.00 uur. De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De vergaderingen zijn openbaar. U kunt de vergadering ook live volgen via internet.

Memorandum luchthaven Stadtlohn-Vreden
De luchthaven Stadtlohn-Vreden wil de start- en landingsbaan verlengen en heeft hiervoor een vergunningaanvraag gedaan. Op 31 mei 2007 heeft de raad besloten formeel bezwaar aan te tekenen tegen deze verlenging. Daarbij is wel aangegeven dat overwogen kan worden om dit bezwaar in te trekken als er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden via onderhandeling. De Provincie Gelderland heeft een concept memorandum opgesteld waarin concrete afspraken zijn opgenomen tussen provincie en luchthaven. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiermee ingestemd en ook de luchthaven heeft hiermee ingestemd. Het definitieve memorandum wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Tijdens de commissievergadering is gebleken dat de meningen van de verschillende fracties nog al uiteenlopen. Mocht ingestemd worden met het memorandum dan betekent dit dat het bezwaar wordt ingetrokken. Mocht dit niet het geval zijn dan blijft het bezwaar van kracht.

Nieuwbouw Driemark
De bouwplanontwikkeling voor de Driemark is in volle gang. Ook is inmiddels gestart met het bouwrijp maken van de locatie. Voor de school is de aanvraag om een bouwvergunning inmiddels aangevraagd. De sporthal zit inmiddels ook in de fase van een definitief ontwerp. Naar verwachting wordt in de loop van deze maand ook hiervoor een bouwaanvraag ingediend. Om in 2012 op te kunnen leveren moet de bouw in oktober 2010 starten. Op dit moment is er nog sprake van een groot verschil tussen de kostenraming voor het totale project en de overige gemeentelijke kosten. In het coalitieprogramma 2010-2014 is een taakstellend budget van 25 miljoen euro opgenomen. Dit betekent dat er nog forse besparingen moeten worden gezocht in de bouwkosten. De onderhandelingen voor de school vinden in juni/juli plaats. Bij de begrotingsbehandeling van 2010 is toegezegd dat de raad per schoolproject een kostenoverzicht krijgt. Voor de Driemark moeten echter in juli van dit jaar al nodige afspraken worden gemaa kt, waarmee dus al de nodige verplichtingen worden aangegaan. De raad wordt gevraagd om het college de ruimte te geven om dergelijke afspraken te maken en verplichtingen aan te gaan binnen het taakstellende budget. In september wordt de raad verder geïnformeerd over de totale werkelijke kosten. Hierin worden ook de kosten voor de overige delen van het project in meegenomen. Het project Driemark omvat namelijk meer dan alleen een onderwijsvoorziening. Naast de school bestaat dit project ook uit een binnensportaccommodatie voor algemeen gebruik (vervanger sporthal Pelkwijk) met een turnzaal inclusief inventaris, openbare parkeervoorzieningen (deels bebouwd) tot een capaciteit van 230 parkeerplaatsen alsmede de inrichting van het openbare gebied rondom de school en Houtlading (2,7 ha).