Provincie Antwerpen


De andersdenkende is de vijand

Opening tentoonstelling over de staatsveiligheidsdienst in de DDR

Donderdag 24 juni 2010 - 18 uur - Europa Direct/Vredescentrum Provincie Antwerpen

Het culturele departement van de Duitse Ambassade te Brussel organiseert samen met de Universiteit Antwerpen het culturele luik van het Duitslandjaar 2010. Een van de hoogtepunten van het Duitslandjaar 2010 is de realisatie van een tentoonstelling over de staatsveiligheidsdienst in de voormalige DDR: "The dissenter is the enemy".

De andersdenkende is de vijand
Wantrouwen, controle en politieke onderdrukking beheersten de politiek van de heersende Socialistische Eenheidspartij van Duitsland (SED) tegenover de DDR-bevolking. Levensbeschouwingen die van de partijdoctrine afweken en politieke denkbeelden die niet overeenstemden met de norm, golden als "staatsvijandig" en werden vervolgd. De centrale ondersteuning voor deze SED - politiek was het Ministerie voor Staatsveiligheid: die "Stasi".

Tentoonstelling
De tentoonstelling informeert over de functie van het Ministerie voor Staatsveiligheid in de SED - dictatuur en toont haar structuur, werkwijze en activiteiten. Bijzondere aandacht gaat naar mensen die in het vizier van de Staatsveiligheid terechtkwamen: hun lot wordt in een eigen biografische opeenvolging van feiten in beeld gebracht. Deze tentoonstelling is te bezichtigen in Europa Direct en het Vredescentrum van 24 juni tot 26 juli 2010.

Opening op donderdag 24 juni
Je kan nog inschrijven om op donderdag 24 juni om 18.00 uur de opening bij te wonen.

18.00 uur Welkom door Mr. Günther Rauer, plaatsvervangend Ambassadeur Duitsland Welkom door Gedeputeerde Ludo Helsen
18.20 uur Lezing door Prof. dr. Luc Duerloo (UA) en Marianne Birthler (Commissaris voor het Stasi archief) 19.30 uur Bezoek tentoonstelling
20.00 uur Receptie

Praktische info

Wanneer: 24 juni - 18.00 uur
Waar: Europa Direct/Vredescentrum
Lombardenvest 23
2000 Antwerpen
Inkom: Gratis
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, CD&V