VVN-voorzitter Karla Peijs geeft startsein campagne 'Rij voorbereid'

24/06/2010 19:03

Veilig Verkeer Nederland

Vanmiddag heeft Karla Peijs, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, het startsein gegeven voor de campagne 'Rij voorbereid'. Het doel van deze actie is ervoor te zorgen dat meer automobilisten de noodzakelijke veiligheidsmiddelen aan boord hebben, zoals reflectievesten, isoleerdekens en veiligheidshamers. "Letsel bij een ongeval kun je voorkomen of beperken door deze veiligheidsmaterialen altijd aan boord te hebben. Tijdens de vakantie, maar natuurlijk ook gewoon in Nederland."

'Rij voorbereid' is een initiatief van ANWB, BOVAG, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, RAI Vereniging en Veilig Verkeer Nederland. Eind vorig jaar vroeg ook de Tweede Kamer aandacht voor extra voorlichting over de veiligheidsmaterialen. Op 2 september zei minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer: "Ik denk dat automobilisten met een beroep op verantwoordelijkheidsbesef en gezond verstand kunnen worden overtuigd van het belang van veiligheidsmaterialen in de auto.''

Karla Peijs gaf tijdens de aftrap een korte instructie van het pakket, waarbij het gebruik van de veiligheidshamer door VVN-ambassadeur André van der Toorn werd gedemonstreerd (zie foto). Vervolgens onthulde zij samen met Mirjam Sijmons (ANWB), Koos Burgman (BOVAG), Peter Jansen (RAI Vereniging) en Christian Zuidema (Verkeer en Waterstaat) het campagnebeeld en deelde de eerste actiepakketten uit aan de klanten van het Texaco tankstation aan de A13 bij Delft. De pakketten bevatten twee veiligheidshesjes, twee isoleerdekens, een veiligheidshamer en een folder met uitleg over het juiste gebruik van deze middelen.

- Veiligheidshamers komen van pas als de auto te water raakt of als na een ongeval deuren en ramen niet meer open gaan. Met de hamer kunnen de inzittenden snel via het raam de auto verlaten.

- Veiligheidshesjes zijn in veel landen van de Europese Unie verplicht bij pech of een ongeval. Maar ook in eigen land is het verstandig om dergelijke hesjes in de auto te hebben. Het afgelopen jaar vonden op de snelwegen drie dodelijke ongevallen plaats waarbij de slachtoffers werden aangereden toen zij met pech op de vluchtstrook stonden. Een veiligheidshesje zorgt ervoor dat mensen die zich vanwege pech of een ongeval buiten de auto bevinden beter zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

- Isoleerdekens kunnen gebruikt worden om slachtoffers van een ongeval zowel te verwarmen als te koelen. Daarmee kan de deken een belangrijke bijdrage leveren aan de overlevingskansen van het slachtoffer.

Het actiepakket is voor een aantrekkelijke prijs te koop bij de tankstations van BP en Texaco, bij de ANWB-winkels en de VVV's.

Meer informatie over de actie is te vinden op de website www.rijvoorbereid.nl, die vandaag de lucht in ging. Op de website is ook de folder te downloaden met instructies voor het gebruik van de veiligheidsmaterialen. De campagne wordt verder via advertenties en advertorials in huis-aan-huisbladen onder de aandacht van het publiek gebracht.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.rijvoorbereid.nl