Socialistische Partij

Vier prominente (oud-)politici: Wijffels, Lubbers, Voorhoeve en Timmermans

Symposium Marijnissen: "Angelsaksisch model niet nodig voor economisch succes"

24-06-2010 * "Uiteraard vindt iedereen dat mondiale problemen de hoogst urgentie hebben, maar hoe kan het dan dat die problemen nog steeds niet opgelost zijn? Wereldwijd het armoedeprobleem oplossen kost 50 miljard, terwijl we jaarlijks 1500 miljard uitgeven aan wapentuig." Jan Marijnissen maakte het zijn gasten niet makkelijk en weigerde tijdens zijn symposium genoegen te nemen met de standaard-antwoorden. De Tweede Kamerfractie van de SP organiseerde het symposium al dank voor het werk van Jan Marijnissen al Kamerlid en fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Zijn aanpak werkte; Herman Wijffels, Ruud Lubbers, Joris Voorhoeve en Frans Timmermans ontstegen het niveau van de partijpolitiek. Hieronder een aantal opvallende uitspraken van de deelnemers. Een videoverslag volgt binnenkort, evenals de uitgesproken columns van Wouter van Dieren, Marcel van Dam en Jan Mulder

Jan Marijnissen en Emile Roemer

Voorhoeve: "Global village is een verkeerd beeld. De wereld is eerder een compleet chaotische, slecht bestuurde stad die een aantal heel erg gevaarlijke buurten kent, maar ook een paar wijken waar het best gezellig wonen is."

Lubbers: "De VN bestaat uit mensen die netjes praten en werkelijk denken dat de wereld beter wordt als regeringen teksten overeenkomen. Zo werkt het niet. De oplossing zit vooral bij de ongelooflijk krachtige vluchtelingen die weer een nieuw leven opbouwen."

Wijffels: "Volgens mij moeten we krachtige lokale gemeenschappen vormen waar burgers bepalen wat van belang is voor de kwaliteit van hun dagelijks leven. Door een streven naar efficiency en schaalvergroting is dat nu vaak niet meer zo in de zorg, het onderwijs en woningbouwcorporaties."

Column van Jan Mulder
Herman Wijffels en Ruud Lubbers luisteren naar columnist Jan Mulder

Timmermans: "Globalisering wordt als negatief ervaren doordat er geen uitknop op zit. Het gebeurt, maar je kunt er niets aan doen. Het proces gaat door, maar je moet de moed en het vertrouwen hebben om bij te sturen, zodat het eerlijker wordt en niet honderden miljoenen mensen in de wielen terecht komen."

Lubbers: "Het leek zo aantrekkelijk om voor marktwerking en winsten op korte termijn te gaan. We dachten dat we hopeloos achter zouden lopen als we de Amerikanen en Engelsen niet zouden volgen, want daar ging het zo goed. Dat was een denkfout, volstrekte onzin. Je hebt het Angelsaksische model niet nodig om economisch succesvol te zijn."

Wijffels: "Er is ook zoiets als welbegrepen eigenbelang. Het is gewoon in ons eigen belang om in Afrika te helpen met de gevolgen van klimaatverandering. We moeten daar samen investeren, zodat die mensen een belang hebben om daar te blijven."