Ingezonden persbericht



OPENING DRIJVEND PAVILJOEN ROTTERDAM
Decor van bundeling voor innovatiekracht in de watersector


24 juni 2010

Tijdens de opening van het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven is vandaag bekend gemaakt dat dit bijzondere gebouw in het stadshavensgebied het visitekaartje en expertisecentrum van het Nationaal Watercentrum i.o. wordt. Minister Huizinga ontving in het drijvend paviljoen het oprichtingsdocument van het Nationaal Watercentrum i.o. én het watermanifest 'Het Blauwe Perspectief'. In het watermanifest geeft de Nederlandse watersector weer hoe Nederland nationaal en internationaal sterker kan worden geprofileerd als Nederland Waterland.

Het drijvend paviljoen is het expertisecentrum van de innovatieve en inspirerende aanpak van water, klimaat en energie. Die focus maakt het centrum tot de etalage en het visitekaartje van onder meer het Nationaal Watercentrum i.o. Zo versterkt het drijvend paviljoen de concurrentiepositie van de Nederlandse waterwereld over de volle breedte. Burgemeester Aboutaleb gaf tijdens de opening aan dat Rotterdam nationaal en internationaal steeds meer wordt gezien als dé klimaatstad. "Dat trekt bedrijven en organisaties aan die daar samen met ons invulling aan willen geven. Ik ben er trots op dat de Nederlandse watersector ervoor heeft gekozen in dit bijzondere gebouw het Nationaal Watercentrum te starten".

Bijzondere ontvangst- en expositieruimte
Het paviljoen bestaat uit een pleingedeelte en een koepelgedeelte van drie aan elkaar geschakelde koepels, de grootste koepel heeft een straal van 12 meter. Het totale vloeroppervlak is circa 46 bij 25 meter. Het drijvend paviljoen kan worden gehuurd voor ontvangsten en evenementen. Het auditorium dat in een van de koepels is gehuisvest biedt plaats aan 150 personen. In het paviljoen zijn exposities te zien over water, klimaat en energie. Tijdens de Dag van de Architectuur op 26 juni a.s. is het ook voor het publiek geopend. Het drijvend paviljoen is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten en is in een half jaar gebouwd door Dura Vermeer. Het is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen verenigt de Rotterdamse klimaatdoelstellingen om de uitstoot van CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het is het eerste resultaat van klimaatbestendig bouwen in buitendijks gebied. Het drijvend paviljoen is daarmee een nieuw voorbeeld van intensief stedelijk ruimtegebruik van de Rotterdamse havenbekkens in het stadshavensgebied.

Eindbeeld Nationaal Watercentrum
Het drijvend paviljoen wordt het expertisecentrum en de etalage van het Nationaal Watercentrum i.o. In het oprichtingsdocument dat Ed Nijpels (voorzitter reviewboard DDD2012) tijdens de opening aan minister Huizinga overhandigde staat beschreven hoe het Nationaal Watercentrum op termijn als fysieke plek, etalage én proeftuin de internationale concurrentiepositie, omzet en winstgevendheid van de Nederlandse watersector versterkt. Het eindbeeld van het Nationaal Watercentrum is een cluster van innovatieve en internationale kennisinstellingen, bedrijven en overheden dat gezeteld is in een internationaal icoon van (water)architectuur in de toekomstbestendige delta van de regio Rotterdam.

Het wordt een plek waar onderzoek wordt geëntameerd en plaatsvindt, waar innovaties in water- en deltatechnologie worden ontworpen, toegepast, getoond, vermarkt en internationaal worden geëxporteerd. Een plek waar publiek kennis neemt van nieuwe ontwikkelingen en studenten de watersector als studiegebied ontdekken. Het idee van het Nationaal Watercentrum is ontstaan vanuit het project Dutch Delta Design (DDD) van het Netherlands Water Partnership (NWP). De founding fathers van het Nationaal Watercentrum zijn Arcadis, DHV, Dura Vermeer, Evides, Ahoy, Hogeschool Rotterdam, TU Delft en de gemeente Rotterdam.

Watermanifest
Het NWP bood tijdens de opening het watermanifest 'Het Blauwe Perspectief' aan minister Huizinga aan. Daarin roept de watersector het kabinet op om in beleid, lobby en regelgeving te kiezen voor water als speerpunt. Juist nu is het belangrijk om internationaal en nationaal te blijven excelleren en daarbij een focus te kiezen. Water zal de komende decennia steeds vaker de politieke en economische agenda's domineren. Nederland heeft de kracht, kennis en reputatie om het leiderschap te nemen op het gebied van water. Het watermanifest bevat een aantrekkelijk, blauw perspectief voor Nederland, dat economische groei verbindt met duurzame ontwikkeling en internationale solidariteit. Minister Huizinga Minister Huizinga toonde zich trots: "Rotterdam heeft op het gebied van duurzaamheid een naam hoog te houden, en nu heeft de stad er weer een icoon bij. Rotterdam verrast steeds weer, door het Rotterdam Climate Initiative, door de groene haven. Door Stadshavens en de innovatieve plannen voor wateropvang in de stad. Dat versterkt de Rotterdamse koploperpositie in Nederland en geeft de stad ook in het buitenland bekendheid!"



Ingezonden persbericht