Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit



Kwaliteitsprotocol voor de opvang van inheemse wilde dieren

24 juni 2010 - kamerstuk

Kamerbrief met een afschrift van het antwoord van minister Verburg op een brief van de Dierenbescherming. Deze organisatie heeft een plan van aanpak gemaakt om de kwaliteit in opvangcentra te verbeteren.


* Kwaliteitsprotocol voor de opvang van inheemse wilde dieren Kamerstuk | 24-06-2010 | Adobe Acrobat Document, 118 kB (opent in nieuw venster)

Directie Natuur, Landschap en Platteland
Team Biodiversiteit
Prins Clauslaan 8
2595 AJ DEN HAAG

Postbus 20401
2500 EK DEN HAAG
www.minlnv.nl
Contactpersoon
dr. F.R. van Dijken
beleidsmedewerker
T 070-3785509
M 06-38825299
F 070-3786120
f.van.dijken@minlnv.nl
Onze referentie
NLP.2010/1987
Uw referentie
UIT10.0650

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren
De heer F. Dales

Postbus 85980
2508 CR DEN HAAG

Datum 24 juni 2010

Betreft Kwaliteitsprotocol voor de Opvang van Inheemse Wilde Dieren

Geachte heer Dales,

Hartelijk dank voor uw brief van 20 april 2010. In die brief presenteert u een plan van aanpak voor de begeleiding van opvangcentra om vanaf 1 juli 2012 of zoveel eerder als dat mogelijk is te voldoen aan de eisen van het kwaliteitsprotocol voor de opvang van inheemse niet gedomesticeerde dieren.

U geeft aan in uw brief dat veel van het werk in de opvangcentra door vrijwilligers wordt gedaan. Dat kost veel aandacht, tijd en energie. Dat hebben deze vrijwilligers er graag voor over. De kwaliteitsslag die gemaakt moet worden om te kunnen voldoen aan de eisen van het nieuwe protocol is positief ontvangen. U stelt dat de aanpassingen die daar voor nodig zijn, wel een beroep doen op de veelal schaarse middelen en tijd. U vraagt daarvoor de aandacht in uw brief en u legt mij een plan van aanpak voor.

Om de invoering van het kwaliteitsprotocol te begeleiden heb ik het volgende gedaan. Het kwaliteitsprotocol is met een begeleidende brief en een toelichting gestuurd naar alle ruim 200 opvangcentra. De toelichting is ook op het internet te vinden. Het LNV-loket is beschikbaar voor de beantwoording van vragen. Dienst Regelingen adviseert de sector, met name over de organisatorische aspecten van het protocol. Verder zal de mogelijkheid worden geboden tot het verkrijgen van een certificaat voor Erkenning van Verworven Competenties (EVC) voor ervaren dierverzorgers, die geen specifieke opleiding hebben gevolgd. Hiervoor worden criteria opgesteld in overleg met onder anderen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Uit contacten met de sector en betrokken organisaties is mij niet gebleken dat centra vanwege de invoering van het opvangprotocol in de problemen zouden komen. Er zijn wel signalen dat een aantal opvangcentra te kampen heeft met financiële beperkingen of vergrijzing, los van het nieuwe protocol. Ik waardeer uw voorstel voor een verdere verbetering van de invoering van het protocol bij de opvangcentra en de professionalisering van de medewerkers.

Ik wil u op korte termijn uitnodigen voor een overleg met mijn medewerkers om uw voorstel te bespreken. Bij dat overleg wil ik ook het VOND betrekken, omdat het bij de totstandkoming van het protocol betrokken is geweest.

Ik hoop en verwacht dat, mede door een gezamenlijke inzet, de invoering van het protocol goed zal verlopen, zodat uiterlijk op 1 juli 2012 de gewenste kwaliteit van de opvang voor inheemse niet-gedomesticeerde dieren wordt gegarandeerd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg