GroenLinks

Hulp bij opsporen oorlogsmisdadigers blijft voorwaarde voor Servië

Donderdag 24 juni 2010, 16:20u - Bruno Braakhuis

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met demissionair premier Balkenende en demissionair minister Verhagen over Europese onderwerpen. GroenLinks diende een motie in over Europese toenadering tot Servië. Daarvan kan pas sprake zijn als Servië volledig meewerkt aan de opsporing en berechting van de verdachten van oorlogsmisdaden. De motie wordt in elk geval gesteund door de fracties van de PvdA, VVD en D66 en is daarmee verzekerd van een (paars-groene) meerderheid in de Kamer.

Bruno Braakhuis, Tweede Kamerlid en woordvoerder Europa voor GroenLinks hield vandaag zijn maidenspeech:

"De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben besloten een volgende stap te willen zetten in de samenwerking met Servië. Zij willen het zogenaamde Stabilisatie- en Associatie Akkoord met Servië goed laten keuren door hun nationale parlementen. Ook minister Verhagen heeft daarmee ingestemd. Het kabinet heeft altijd gezegd dat van verdergaande samenwerking pas sprake kon zijn, als Servië eerst volledige medewerking verleent aan het Joegoslavië Tribunaal. GroenLinks heeft het kabinet daarin altijd van harte gesteund en precies op dat punt rijzen nu nog vragen."

Dhr. Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal, heeft onlangs een rapport gepubliceerd over de medewerking van Servië aan het Tribunaal. Daarin is hij niet negatief over de opstelling van Servië, maar hij vindt wel dat er nog verbetering nodig is. Vergeleken met een half jaar geleden lijkt de situatie niet verbeterd en wellicht zelfs verslechterd te zijn.

Mariko Peters, Tweede Kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken voor GroenLinks:

"Dat moet eerst opgehelderd worden. De verdachten van de oorlogsmisdaden in Srebrenica moeten zo snel mogelijk voor de rechter verschijnen. Mladic loopt nu nog vrij rond. Om de verdachten te berechten is volledige medewerking van Servië essentieel. In onze motie hebben we de minister dan ook gevraagd de Kamer daarover nader te informeren, voordat we gaan stemmen over ratificatie van het Akkoord. We mogen dit drukmiddel niet weggeven, voordat we verzekerd zijn van volledige medewerking door Servië."

GroenLinks gaat volgende week voorstellen om op korte termijn een ronde tafelgesprek te houden met Dhr. Brammertz en betrokken maatschappelijke organisaties.

"Ik wil benadrukken dat ik niet twijfel aan de intenties van minister Verhagen en zijn collega-ministers. Het gaat hier echter om een zeer belangrijk besluit. Daarbij wil GroenLinks niet over één nacht ijs gaan", aldus Peters.

Meer informatie
Verder lezen over uitbreiding van de Europese Unie