Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Dordrecht, 9 juni 2010

Expositie Down's upside naar Dordrecht
Op drie plaatsen bijzondere expositie van kinderen met downsyndroom

Zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep haalt de expositie 'Down's Upside' van 25 juni tot en met 8 augustus 2010 naar Dordrecht. Op het Otto Dickeplein en bij parkeergarage Veemarkt komen in totaal 38 foto's van twee bij twee meter van kinderen met het downsyndroom. In het Centrum Beeldende Kunst CBK aan de Voorstraat 180 zijn tegelijkertijd foto's op kleiner formaat te zien. De achterliggende gedachte van de expositie is om de beeldvorming van kinderen met het downsyndroom positief te beïnvloeden.
Foto van Ellis, één van de kinderen met het syndroom van Down in het fotoboek van Eva Snoijink.

"Als je het fotoboek 'De Upside van Down' van Eva Snoijink gezien hebt, ben je verkocht", vertellen Bert Gort en Hans van Amstel van de Gemiva-SVG Groep, die de expositie organiseren. "Onze organisatie ondersteunt mensen met een handicap, waaronder kinderen met het downsyndroom. Fotografe Eva Snoijink heeft een fotoboek gemaakt waarin ze 101 kinderen portretteert met het downsyndroom. Van deze foto's zijn er een aantal uitvergroot tot het formaat van twee meter bij twee meter. Die staan op enorme zuilen en zijn daarmee nog indrukwekkender dan de foto's uit het boek. Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komt de expositie nu naar Dordrecht. Ruim zes weken lang zijn de foto's te bewonderen. Ze staan gewoon buiten, een mooi gezicht."

Spreiding
In overleg met de gemeente (die de expositie subidieert) zijn Gort en Van Amstel op zoek gegaan naar een mooie locatie. "Het was even zoeken, want er zijn veel geschikte plekken in de binnenstad", vertelt Gort. "In overleg met de binnenstadsmanager kwamen we uit op twee buitenlocaties: het Otto Dickeplein en de van Godewijckstraat, tussen parkeergarage Veemarkt en de Spuiboulevard. Via beide locaties komen mensen het centrum in. Bij de Spuiboulevard via het station, de parkeergarage en het busstation en bij het Otto Dickeplein via de waterbussen. Tussen de twee locaties is een binnenexpositie in het Centrum Beeldende Kunst CBK aan de Voorstraat 180. Daar vindt ook de opening van de expositie plaats en is ook het fotoboek 'De Upside van Down' te koop. De expositie sluit aan bij evenementen zoals de jaarlijkse boekenmarkt en het Kunstrondje Dordrecht."

Imperfectie
Fotografe Eva Snoijink geeft toe dat ze jarenlang een beangstigend beeld had van kinderen met het downsyndroom. "Tot ik een keer Pien moest fotograferen, een meisje met het downsyndroom. Wat een lief kind! Vrijwel tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met de test op het downsyndroom die ouders kunnen doen als ze pas zwanger zijn. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik kreeg het idee om een fotoboek te maken met kinderen met het downsyndroom, aanvankelijk voor in wachtkamers bij verloskundigen en gynaecologen. Schoonheid zit soms ook in imperfectie. Het uiteindelijke resultaat is het boek 'De Upside van Down', waarvan de vierde druk er aan zit te komen. De expositie is weer een volgende stap. Ik denk dat Dordrecht een leuke stad is om de foto's in te exposeren. Ik ben benieuwd hoe mensen de expositie ervaren. Bij het CBK leggen we een reactieboek neer, waar bezoekers hun reactie in kwijt kunnen. Via onze website www.downsupside.com krijgen we vrijwel uitsluitend positieve reacties."

Rondwandeling
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid Holland ruim 4000 mensen met een handicap, waaronder mensen met het downsyndroom. "Men kent ons vooral van onze activiteitencentra, kinderdagcentra, onze ambulante dienstverlening bij cliënten thuis of op school/werk en van onze woonlocaties", vertelt Van Amstel. "Onze cadeauwinkel Gemivaria is de meest bekende locatie in de Drechtstreek. Daar verkopen onze cliënten producten die zij maken in de activiteitencentra. Bezoekers van de winkel kunnen daar een rondwandeling door de historische binnenstad van Dordrecht afhalen die tevens langs de expositie loopt. Zij voert de wandelaars langs alle highlights in de binnenstand, inclusief de drie plaatsen van de expositie." Klik hier om de rondwandeling te downloaden.

Flyers
De Gemiva-SVG Groep deelt in de binnenstad van Dordrecht flyers uit over de expositie. Op die flyers staan nummers, waarmee de ontvanger kans maakt op een prijs. De winnende nummers staan op de website van de Gemiva-SVG Groep. Klik hier om te zien welke nummers een prijs opleveren.