Universiteit van Tilburg

Persbericht 17 juni 2010

Noodregeling opzetten voor financiele sector

Promotie econometrist Gerwald van Gulick UvT

Banken en verzekeraars beschikken over risicokapitaal om toekomstige tegenvallers te kunnen opvangen. De kosten daarvan kunnen worden doorberekend in verschillende producten. De gangbare verdeling van die doorberekening kan beter, betoogt Gerwald van Gulick in zijn proefschrift. Daarnaast zouden de risico's door middel van een 'noodregeling' beter kunnen worden gespreid over de hele sector.

Toezichthouders zien erop toe dat financiële instellingen voldoende kapitaal onmiddellijk beschikbaar hebben om met risico's oom te gaan: het risicokapitaal. Het aanhouden van risicokapitaal kost geld, omdat het niet gebruikt kan worden voor mogelijk winstgevende investeringen. Hoe kunnen die kosten het best verdeeld worden?

De kosten moeten worden doorberekend in de verschillende producten die een financiële instelling aanbiedt. Omdat de gangbare verdeling van die doorberekening (de marginale risicoverdeling) nadelen heeft, ontwikkelde Van Gulick daarvoor een andere verdeelmethode, genaamd Excess Based Allocation. Deze methode heft de nadelen deels op.

Noodregeling
Daarnaast zou het risico opgevangen kunnen worden door de bedrijfssector als geheel, door een noodregeling op te zetten voor bedrijven die in de problemen komen. Van Gulick gebruikt 'bankroetregels' uit de speltheorie om beschikbaar kapitaal te verdelen over bedrijven die daar behoefte aan hebben. Door een garantie in te bouwen waarbij een maximum gesteld wordt aan de hoeveelheid kapitaal die bedrijven aan elkaar zouden moeten betalen of juist van elkaar claimen, wordt het risico op eerlijke wijze over de bedrijven in de sector verdeeld.

Gerwald van Gulick (1983) studeerde Econometrie & Operations Research aan de Universiteit van Tilburg (cum laude) en voltooide vervolgens de masteropleidingen Quantitative Finance & Actuarial Sciences (cum laude) en Business: Track Finance aan de UvT. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij het departement Econometrie & Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.