25 juni, De Balie - Man nen versus vrouwen op de Turkse arbeidsmarkt

17/06/2010 13:01

Stichting Turkije Instituut

De voorzitter van TÜSIAD, de belangrijkste Turkse ondernemersorganisatie, is een vrouw. Turkije telt meer vrouwelijke hoogleraren dan Nederland ooit kan dromen en had in de jaren '90 al een vrouwelijke premier. Vooruitstrevend?

Ook hier blijkt weer hoezeer Turkije een land van tegenstellingen is. Want de andere kant van het verhaal is dat Turkije op plaats 129 staat van de Gender Gap Index 2009 - van in totaal 134 landen. In de afgelopen twintig jaar daalde de arbeidsparticipatie van vrouwen bovendien van ruim 30% tot zo'n 21%. Vooral in de politiek en de publieke sector is het beeld ronduit dramatisch: nog geen 10% van de Turkse parlementariërs is vrouw. Stropdassen en snorren domineren het beeld: hoe hoger in de bureaucratische hiërarchie, hoe meer. Op Internationale Vrouwendag 2008 riep premier Erdogan vrouwen op om minstens drie kinderen te krijgen om de economie draaiende te houden. Kinderopvang ondertussen is non-existent.

Wat zijn de oorzaken van de toenemende achterstand van vrouwen op de Turkse arbeidsmarkt? Hoe bestrijdt de regering genderongelijkheid in de Turkse samenleving? En hoe verhoudt zich dat eigenlijk tot de conservatieve en soms ronduit traditionele signatuur van de regeringspartij AKP? Wat vinden de vrouwenorganisaties ervan? Welke eisen stellen zij?

Een debat over de kloof tussen mannen en vrouwen in Turkije met:

Jenny B. White, antropologe, Turkijekenner en auteur van Money makes us relatives: women's labor in urban Istanbul (2004); Emine Bozkurt, Europarlementariër en rapporteur vrouwenrechten in Turkije; en Hümeyra Gökcen Keskin, voorzitter Internationale Betrekkingen van de Vrouwenafdeling van de AKP.

Lily Sprangers, directeur Turkije Instituut, leidt het gesprek.

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam

Aanvang: 19.30uur

Voertaal is Engels.

Toegang is gratis, aanmelden is gewenst via aanmeldingen@turkije-instituut.nl

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van NCDO.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.turkije-instituut.nl/