Unicef


Oproep aan bedrijven om kinderrechten te helpen beschermen en bevorderen Kinderen zijn ieders zaak

New York / Den Haag, 24 juni 2010 - Vanddaag doen de organisaties UNICEF, het Global Compact van de Verenigde Naties en Save the Children een beroep op het bedrijfsleven om samen universele grondbeginselen op te stellen, die kinderrechten bovenaan de wereldwijde 'corporate responsibility' agenda moeten plaatsen. De oproep van de organisaties vindt plaats op een door de Verenigde Naties georganiseerde bijeenkomst in New York voor leiders uit het bedrijfsleven.

Campagnes om kinderarbeid en andere schendingen van de rechten van kinderen te stoppen, zijn voor bedrijven niet nieuw. Tot op heden bestaat er echter geen eenvoudige universele leidraad, die bedrijven helpt om ervoor te zorgen dat hun activiteiten - met inbegrip van hunn programma's voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) - een positieve kracht voor de jongste en meestt kwetsbare wereldburgers zijn. De drie organisaties vragen daarom leiders uit het bedrijfsleven om samen grondbeginselen - onder de naam 'Children's Principles for Bussiness' - te ontwikkelen, waarmee zij de mogelijk negaatieve gevolgen van hun activiteiten op kinderen kunnen vermijden, en kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen.

"Bescherming van de rechten van kinderen is een wereldwijde verantwoordelijkheid die de inzet van ons allen vereist, in iedere sector", aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. "Deze nieuwe samenwerking zal helpen om voor bedrijven duidelijke regels vast te stellen om bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen om alle kinderen te helpen, en vooral die kinderen die daar het meest behoefte aan hebben."

De grondbeginselen zullen dienen als gezamenlijk kader en als een referentiepunt voor zakelijke initiatieven met betrekking tot kinderen. Ze zullen worden gebaseerd op het Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarin de fundamentele rechten van alle kinderen staan opgenomen. Het gaat dan om het recht om te overleven en te ontwikkelen, het recht op bescherming tegen schadelijke invloeden, misbruik en uitbuiting, en het recht om volwaardig deel te nemen in het gezins-, culturele en sociale leven.

"Het is belangrijk dat bedrijven beseffen dat zij een cruciale rol in het leven van kinderen spelen", aldus Elisabeth Dahlin, secretaris-generaal van Save the Children. "De 'Children's Principles for Business' zullen de verwachtingen ten aanzien van het gedrag van het bedrijfsleven doen toenemen. Veel bedrijven kunnen richting kinderen meer doen dan ze nu doen."

Het overleg met alle betrokkenen begint op 25 juni 2010 en het is de wens van de organisaties om de 'Children's Principles for Business' te lanceren in 2011. Bedrijven die meer informatie willen, of willen meedoen aan het overleg, kunnen mailen met childrensprinciples@unglobalcompact.org


***