Kustwachtcentrum Den Helder

Nederlandse Kustwacht presenteert nieuwe Emergency Towing Vessel.

Met trots presenteert de Nederlandse Kustwacht de nieuwe sleepboot, die op het Nederlands deel van de Noordzee gaat fungeren als Emergency Towing Vessel (ETV). Op 25 juni 2010 zal het schip met de naam `IEVOLI BLACK' voor de eerste maal arriveren in de haven van Den Helder.

De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Per jaar zijn er meer dan 260.000 scheepsbewegingen van schepen van en naar onze havens of die ons land passeren naar andere bestemmingen. Het risico van maritieme rampen en incidenten, mede met het oog op de gevolgen voor het milieu, is een zorg van de Nederlandse Overheid. Scheepvaartverkeer in het Nederlands deel van de Noordzee verloopt bijna in alle gevallen zonder problemen. Maar een ongeval is nooit helemaal uit te sluiten en wanneer het dan mis gaat, wordt er adequaat gehandeld.
Sinds 1995 beschikt de Nederlandse Kustwacht over een krachtige sleepboot die als Emergency Towing Vessel (ETV) wordt ingezet bij dreigende rampen en incidenten zoals olieverontreiniging of verlies van lading. De IEVOLI BLACK kan een schip dat bijvoorbeeld zijn voortstuwing verliest in een zeegebied waar ook platformen voor olie en/of gaswinning staan of nabij een windmolenpark zo snel mogelijk in veiligheid brengen. Naast de primaire ETV taak wordt het schip ook ingezet voor andere Kustwachttaken, zowel op het gebied van handhaving als dienstverlening.De Rijksrederij van Rijkswaterstaat (Ministerie van Verkeer en Waterstaat) heeft een overeenkomst met de Firma SVITZER in IJmuiden gesloten om permanent een ETV beschikbaar te hebben. De `IEVOLI BLACK' is de vervanging van de de sleepboot `WAKER', die in september 2009 als gevolg van brand verloren is gegaan. Het schip is permanent aan de Kustwacht ter beschikking gesteld.De `IEVOLI BLACK' opererend vanuit Den Helder is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaar op 15 minuten afroep. Bij verslechterende weersomstandigheden (vanaf windkracht 5) vertrekt de `IEVOLI BLACK' preventief naar zee en kiest positie nabij de belangrijke scheepvaartroutes boven de Waddeneilanden.

Onderwerp : Vissersvaartuig omgeslagen op de Noordzee, opvarende gered
- 9 juni 2010