Gemeente Stede Broec

Onkruidbestrijding in Stede Broec

25-06-2010 Stede Broec is van oudsher een groene gemeente. Er is veel aandacht voor bomen, beplanting en algemeen groen. Dit wordt het hele jaar door onderhouden: snoeien, (ver)planten en rooien van heesters en bomen.
Onkruidbestrijding is een belangrijk deel van de werkzaamheden. Dit zorgt er immers voor dat alles er netjes uitziet en de beplanting tot haar recht komt.
Helaas zijn de middelen om dit op grote schaal effectief uit te voeren de laatste jaren steeds beperkter geworden. De laatst beschikbare bestrijdingsmiddelen die ervoor zorgden dat een plantsoen langere tijd onkruidvrij bleef, zijn in 2008 bij wet verboden. Hierdoor kan de gemeente plantsoenen alleen nog onkruidvrij proberen te houden met behulp van een schoffel. U zult begrijpen dat het gemeentegebied dan heel groot is. Een onkruidvrije gemeente is momenteel dan ook niet meer haalbaar.

Schoffelploegen

Vanaf mei zijn er dagelijks drie groepen aan het schoffelen. Deze schoffelploegen werken meerdere malen de hele gemeente door en blijven tot ongeveer september actief. De recente weersomstandigheden hebben de ontwikkeling van onkruid erg gestimuleerd. De inzet van de schoffelaars is niet toereikend om de onkruidexplosie in rede op te vangen; het groeit harder dan we kunnen bijhouden met schoffelen. Het kan dus voorkomen dat het plantsoen voor uw woning nodig aan een schoffelbeurt toe is; u weet nu dat we onderweg zijn. Op sommige plekken in de gemeente hebben bewoners zelf even het ergste onkruid voorzichtig uit het plantsoen verwijderd. Dit juichen we natuurlijk van harte toe, want deze hulp kunnen we goed gebruiken!
25-06-2010