Wageningen Universiteit en Researchcentrum

24 jun 2010

Onderdeel: LEI

Ethiopië kan wereldspeler worden in de handel in sesamzaad. Helaas is de kwaliteit van sesam op het moment van export niet goed. Boeren en handelaren blijken de oogsten te vervuilen. Twee maatregelen kunnen een oplossing bieden.

Een zakje zand, of restjes uit de sesamoogst die eigenlijk als veevoer bedoeld waren. Boeren en handelaren in Ethiopië voegen vaak producten toe aan sesam om een hogere opbrengst te krijgen. Hierdoor is de kwaliteit van het exportproduct laag en is het moeilijk om de sesam te verkopen. Terwijl het droge klimaat in Ethiopië juist zo geschikt is voor het verbouwen van sesam. Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, heeft met haar Ethiopische partners vijf papers geschreven. Deze gaan in op het probleem waarmee de sesamsector te kampen heeft en bieden een aantal oplossingen.

Veiling
Twee maatregelen kunnen een oplossing bieden volgens de onderzoekers. De Ethiopische overheid startte dit jaar met een Commodity Exchange, een veiling waar het product eerst wordt gecontroleerd. Vervuilde sesam levert dan voor een boer of handelaar niets meer op. De veiling blijkt echter niet populair en de overheid overweegt nu om deze verplicht te stellen.

Contract farming
Een andere maatregel is contract farming. Boeren en exporteurs maken rechtstreeks afspraken met elkaar over de te verhandelen sesam, bijvoorbeeld over kwaliteit of kleur. Contract farming werkt echter niet wanneer producten verplicht verhandeld moeten worden via de Commodity Exchange. Producten worden dan op één hoop gegooid waardoor onderling verhandelen niet meer mogelijk is.

VC4PD
De vijf papers zijn de eerste papers over Ethiopië uit het Wageningen UR project Value Chains for Pro-Poor Development (VC4PD). Met dit project onderzoekt de universiteit het creëren of verbeteren van marktkansen voor een aantal Afrikaanse landen. Dit doet Wageningen UR in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken via het zogenaamde Partnership Programme DGIS-WUR.

VC4PD Research Papers Ethiopië