Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Uitzonderlijke neerslag in Franse departement Var 17 juni 2010 - Het noodweer dat in de nacht van 14 en 15 juni en woensdag overdag de Zuid-Franse kust heeft geteisterd, heeft vooral het Franse departement Var zwaar getroffen. Gemiddeld is er in het meest zuidelijke departement van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur tussen de 200 en 300 mm neerslag gevallen.
Neerslagcijfers Zuidoost Frankrijk 14 en 15 juni. Bron: Météo France Neerslagcijfers Zuidoost Frankrijk 14 en 15 juni. Bron: Météo France In het zwaarst getroffen gebied - een zone tussen Saint Tropez en Draguignan - is zelfs zo'n 400 mm gemeten. Deze uitzonderlijke neerslag komt volgens het Franse weerinstituut Météo France één keer in de 20 à 30 jaar voor.

Het noodweer in Frankrijk is een gevolg van een sterk lagedrukgebied in de hogere luchtlagen boven Zuid-Frankrijk. Dit noemen meteorologen een zogenaamde koude put. Koude lucht vanuit het noorden stroomt naar het zuiden en draait boven Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje weer terug richting noordoosten. In combinatie met de warme lucht vanuit het zuiden en het hoge vochtigheidsgehalte ontstaan dan pittige buien.

Door de stuwing tegen de Alpen is de intensiteit van de buien het grootst geweest in het zuidoosten van Frankrijk. Deze regio Provence-Alpes-Côtes-D'Azur staat in Nederland bekend als een geliefde kampeerbestemming.

Het buiencomplex trekt op donderdag vanuit het zuidoosten van Frankrijk naar het noorden van Italië. Dit kunnen nog felle buien zijn met veel neerslag, mogelijk hagel en onweer. Vrijdag trekken de buien over Zwitserland, Zuid-Duitsland, Oostenrijk en dan richting Oost-Europa. De verwachting is dat ze daar zaterdag in intensiteit afnemen.

Eerste uitgave: 17-06-10