Gemeente Hoorn

Herinrichting Dubbele Buurt na de zomer

B en W hebben besloten de geplande herinrichting van de Dubbele Buurt in eerste instantie uit te voeren zonder pleintje, maar met behoud van de parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Er komt een fysieke afsluiting met plantenbakken en wegdraaibare hekken. De herinrichting gaat in september van start. Vooruitlopend daarop wil de gemeente de overlast van autos rond de coffeeshop wegnemen door de afsluithekken, die nu ter hoogte van Dubbele Buurt 16 staan, te verplaatsen in de richting van de ondergrondse vuilcontainer. Dat gebeurt op maandag 28 juni.

Parkeerplaatsen blijven Bewoners en ondernemers van de Dubbele Buurt en de stegen in de directe omgeving hebben op 25 mei tijdens een informatiebijeenkomst hun voorkeur uitgesproken voor herinrichting van hun buurt in fasen. Dit betekent dat de parkeerplaatsen tegenover Dubbele Buurt 20 24 voorlopig gehandhaafd blijven; ze maken pas plaats voor een pleintje als de coffeeshop in de toekomst weg gaat. Op dat moment wordt opnieuw bekeken of een fysieke afsluiting nog nodig is.

De aanwezigen konden zich vinden in een afsluiting met plantenbakken en hekken in plaats van paaltjes. Zij gaven aan dat zij de wegdraaibare afsluithekken aan de kant van het Scharloo graag verplaatst zien richting Vale Hen, nabij de vuilcontainer. Dit heeft weliswaar tot gevolg dat de parkeerplaatsen niet meer voor iedereen toegankelijk zijn, maar voorkomt dat automobilisten snel kunnen wegscheuren.

Wethouder Pijl: 'Goed voorbeeld' Wethouder Michiel Pijl: We hadden op 25 mei een heel positieve avond. Het is een voorbeeld hoe we als gemeente goed kunnen samenwerken met bewoners en ondernemers. Het prima idee voor het verplaatsen van de afsluithekken richting Vale Hen kwam van hen.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de herinrichting in volle gang. Het verplaatsen van de hekken gebeurt al deze week. In september volgt de herinrichting zelf. Daarbij verschuift de rijbaan van de Dubbele Buurt ongeveer een meter. De loopzone langs de oostelijke gevelwand wordt smaller dan het huidige trottoir.