Openbaar Ministerie

Boetes na massale vechtpartij Huizen

24 juni 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

Drie mannen in de leeftijd van 22 tot 32 jaar zijn vanmiddag via snelrecht veroordeeld tot een geldboete van 600 euro. Zij hebben zich onder meer verzet bij hun aanhouding na de wedstrijd Nederland-Denemarken op 14 juni 2010 in Huizen.

Het drietal werd aangehouden tijdens een grote vechtpartij voor twee cafés in Huizen na de wedstrijd Nederland-Denemarken. Bij de massale vechtpartij gingen circa honderd personen met elkaar in gevecht. De mobiele eenheid moest in actie komen om de vechtpartij te beëindigen en de orde te handhaven.

De politie hield in totaal acht mannen aan. Drie kregen een boete voor openbare dronkenschap. Van de vijf overgebleven mannen zijn vanmiddag drie veroordeeld voor het negeren van een ambtelijk bevel en het bieden van verzet bij hun aanhouding. De mannen probeerden door een politielinie heen te lopen ondanks waarschuwingen van agenten.

De zaak tegen een vierde man is aangehouden omdat zijn raadsman niet aanwezig was. Een vijfde man moet zich later voor de rechter verantwoorden. Hij zou een groot mes bij zich hebben gedragen en om zich heen hebben geschreeuwd.

Snelrecht is een methode om snel en efficiënt te straffen. Met de toepassing van het lik-op-stuk-beleid wil het OM het signaal afgeven dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.