CNV Vakmensen


Tussenstand ledenraadpleging CNV Vakmensen: Participatie ouderen staat bovenaan

25 juni 2010
Er moet meer aandacht komen voor werkzekerheid van ouderen. Dat is een van de belangrijkste punten die tijdens ledenraadplegingen aan de orde komen. CNV Vakmensen houdt deze en volgende week 12 bijeenkomsten in heel Nederland, waarbij leden hun mening kunnen geven over het AOW- en pensioenakkoord.

Jongejan: "Onze leden begrijpen dat er iets moet gebeuren om de vergrijzing in de toekomst betaalbaar te houden. Ze zien echter ook een groot gat tussen de discussies over langer doorwerken en de praktijk. Voor veel werklozen boven de 55 blijkt het vinden van een baan praktisch onmogelijk. Onze leden willen dat hier harde afspraken over worden gemaakt, dat vind ik terecht."

Begin juni ondertekenden vakbonden en werkgevers een AOW-akkoord, met daarin een AOW gebaseerd op het reële loon (dus loonstijging, incl. eenmalige bonussen,etc). Deze robuuste AOW moet met name de lagere inkomens meer zekerheid geven. Op je 65ste stoppen met werken blijft mogelijk, maar kost wel geld. Jongejan: "Het is geen makkelijke boodschap, maar mensen zien ook wel in dat we nu actie moeten ondernemen om in de toekomst AOW en pensioen betaalbaar te houden. Maar wij zien ook dat er goede afspraken moeten komen over participatie. Daarom werkt CNV Vakmensen hard aan ideeën om meer mensen tot 65 jaar aan het werk te krijgen. Het is toch te gek voor woorden dat je boven de 55 vaak nauwelijks kansen hebt op de arbeidsmarkt. Dat is verschrikkelijk voor de mensen die het overkomt, maar het is ook slecht voor onze economie, daarmee gaat zoveel kennis en energie verloren. Dit onderwerp staat hoog op onze agenda en onze leden zullen daar de komende tijd nog veel meer over horen."

Van maandag 28 juni tot en met donderdag 1 juli zijn er nog 5 bijeenkomsten. Leden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en hun mening te geven. Kunt u niet komen maar wilt u wel uw mening kwijt, vul dan de enquête in.

Op 9 juli laat de bondsraad van CNV Vakmensen weten of ze akkoord gaan met het AOW- en pensioenakkoord. Dit besluit wordt meegenomen door het algemeen bestuur van het CNV.