Ministerie van Verkeer en Waterstaat



Brandstof voor zeeschepen op de Noordzee verplicht schoner

Nieuwsbericht | 25-06-2010

Met ingang van 1 juli 2010 zijn zeeschepen op de Noordzee verplicht te varen op schonere brandstof. Volgens nieuwe internationale regels dient scheepsbrandstof 33 procent minder zwavel te bevatten. Minder zwavel in de brandstof betekent minder uitstoot van vervuilende stoffen. Als gevolg van deze maatregel zal de luchtkwaliteit met name in het westen van Nederland verbeteren.

De nieuwe regelgeving is opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) en maakt deel uit van een omvangrijk pakket van maatregelen, waarover in 2008 overeenstemming is bereikt. In 2015 zal de milieunorm voor brandstoffen voor schepen op de Noordzee verder worden aangescherpt. De Europese Unie zal monitoren wat deze overgang op schonere (en duurdere) brandstof betekent voor de concurrentiepositie van shortsea-vervoer (kustvaart) in relatie tot het wegvervoer.

De maatregel geldt behalve voor de Noordzee ook voor Het Kanaal en de Oostzee en past in een wereldwijde trend om in kustgebieden strenge emissienormen voor zeeschepen in te stellen. Zo zal schonere brandstof vanaf augustus 2011 ook in een zone van 200 zeemijlen voor de kust van de VS en Canada verplicht worden.

De Europese Unie stelde op 1 januari van dit jaar schone brandstof verplicht voor schepen die in Europese havens aan de kade liggen. Dit had als doel de luchtkwaliteit in de - vaak dichtbevolkte - havengebieden te verbeteren.

Naast deze maatregelen voor scheepsbrandstoffen wordt in de toekomst ook de uitstoot door scheepsdieselmotoren door de IMO aan banden gelegd. Vanaf 2011 wordt de emissienorm voor stikstofoxide voor nieuwe motoren 20 procent strenger dan de huidige. Vanaf 2016 moeten motoren in enkele door IMO aan te wijzen regionale gebieden voldoen aan normen die 80 procent strenger zijn. Deze regionale norm moet ook voor de Noordzee gaan gelden.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat is positief over de nieuwe regelgeving: "Dankzij deze regeling gaan zeeschepen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de luchtverontreiniging in ons land. Het is één van de doelstellingen uit de Beleidsbrief Zeevaart die de regering in april 2008 heeft uitgebracht".