Rechtbank Amsterdam


Schorsing van rechtsvervolging op basis van psychische stoornis

Amsterdam, 25 juni 2010 - De rechtbank Amsterdam heeft op 21 juni geoordeeld dat een verdachte aan een zodanige ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt, dat hij niet in staat is de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen. Op grond van artikel 16 lid 1 van het Wetboek van Strafvordering wordt de vervolging van de verdachte geschorst.

De man wordt ervan verdacht in augustus 2009 een man in Amsterdam om het leven te hebben gebracht. Op basis van de Pro Justitia rapportage, de mondelinge verklaringen van de deskundigen en de eigen waarneming op zitting concludeert de rechtbank dat de man niet in staat is de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen. De rechtbank heeft in haar beslissing diverse factoren genoemd die van belang zijn voor deze conclusie. Nu verdachte niet in staat is de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen, wordt de vervolging geschorst.

Momenteel verblijft verdachte in het kader van de voorlopige hechtenis in een psychiatrische instelling. Op grond van artikel 17 lid 2 van het Wetboek van Strafvordering kan de voorlopige hechtenis voortgezet worden gedurende de schorsing van de vervolging. Binnen de wettelijke termijn van 90 dagen zal de voorlopige hechtenis opnieuw door de rechtbank worden beoordeeld.

LJ Nummer

BM8774

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 25 juni 2010 Naar boven