Gemeente Meppel


Meppelers tevreden over leefbaarheid in buurt

25-06-2010 - Meppelers zijn over het algemeen tevreden over de leefbaarheid in hun buurt. Dat is de belangrijkste conclusie van het leefbaarheidsonderzoek dat de gemeente Meppel in 2009 liet uitvoeren. De gemeente wil de leefbaarheid tweejaarlijks onderzoeken. Meppel hecht groot belang aan de kwaliteit van wonen en leven in haar wijken en dorpen. De basis voor het onderzoek is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet heeft als doel iedereen in de samenleving mee te laten doen.

Tevredenheid én ergernissen
Over het algemeen is de Meppeler tevreden over de prettige omgang in de buurt (84%).De sociale kwaliteit in wijken en buurten is vergeleken met 2008 iets verbeterd. Omdat de woonomgeving een grote rol speelt in het woongenot van mensen is ook gevraagd naar de fysieke kwaliteit. Het gaat dan om vernielingen, diefstal, inbraak, zwerfvuil en hondenpoep. Op dit punt scoort Meppel iets lager dan in 2008. Het meest ergeren inwoners zich aan hondenpoep en rommel op straat. Ook de verkeers- en parkeeroverlast is in Meppel een grotere ergernis dan in andere gemeenten.

Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar in een sociaal gezonde samenleving. 43% geeft aan het afgelopen jaar vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Vergeleken met 2008 is dit aantal gestegen. Dat is overigens ook het landelijke beeld. Tijdgebrek en geen interesse zijn de belangrijkste redenen om geen vrijwilligerswerk te doen.
Het aantal mensen dat vrijwillig zorg verleent aan een naaste of bekende, ook wel `mantelzorg' genoemd, bedraagt 18%. 1 Op de 10 doet dat meer dan 25 uur per week. Deze mensen lopen meer kans overbelast te raken. De mantelzorgers die gebruik hebben gemaakt van ondersteuning waren daar (zeer) tevreden over.

Opvoedingsondersteuning scoort goed
De meeste inwoners weten waar ze terecht kunnen met opvoedingsvragen. Ook zijn ze goed bekend met waar ze terecht kunnen met vragen over zorg, wonen en welzijn. En zo niet, dan weten ze hoe ze erachter kunnen komen. Inwoners die te maken hadden met opvoedingsondersteuning zijn hier (zeer) tevreden over.