Gemeente Harenkarspel


Goed aanbieden van oud papier scheelt verenigingen tijd en werk

De sportverenigingen in Harenkarspel hebben veel plezier van het ophalen van oud papier. Want het levert een vast bedrag op voor de clubkas. Mede daarom komen de verenigingen ook regelmatig bij de huizen langs, elk in hun eigen dorp in Harenkarspel. De laatste tijd echter komt het voor dat het papier niet goed wordt aangeboden. Daardoor gaat het zwerven op straat, komt in tuinen terecht, waait uiteen: dat geeft overlast. Om deze en andere problemen rond het oud papier te verminderen, zetten we hier nog even de regels en adviezen op een rij.

Zet u het papier gebundeld of in dozen aan de straat, dus niet los zodat de wind er geen vat op krijgt. Zet u het papier ook niet al te lang van tevoren aan de straatkant, want langere wachttijd geeft meer risico op overlast. Het liefst slechts 1 uur tevoren aan de straat zetten. Bij regen wordt het papier nat en zwaar. Door optrekkend vocht gebeurt dit ook en vallen de bundels uiteen bij het ophalen. Zet u het papier daarom bij regen op een stevige houten of plastic ondergrond, zoals een plankje. Het helpt de ophalers ook als het papier op een verzamelplaats wordt aangeboden. Dus als bijvoorbeeld enkele buren samen hun papier op n plek aan de straat zetten. Dan hoeft de vrachtwagen er maar n keer te stoppen en is de klus snel geklaard. Als de klus lang duurt is dat akelig voor de verenigingen. De vrachtwagen wordt namelijk ook elders ingezet en is ook daar op tijd nodig.

Wat is oud papier: kranten, papieren zakken, reclamedrukwerk, telefoongidsen, tijdschriften, computervellen, kadopapier, papiersnippers, eierdozen, enveloppen (ook met venster), golfkarton en kartonnen dozen. Dit is allemaal oud papier. Wat beslist gn oud papier is? Sap- en melkpakken (plastic van binnen), ordners en ringbanden (metalen klem, plastic kaft), wegwerpluiers, vinyl, behang en doorslagpapier; deze zaken zijn niet welkom. Van oud papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. In Nederland bestaat de grondstof voor de papierproductie voor 77 % uit oud papier en karton. Voor meer informatie over oud papier kunt u kijken op de website www.papierinfo.nl

Ophaal schema:In Harenkarspel is het ophalen van oud papier als volgt verdeeld: Warmenhuizen (VIOS) elke 2^e zaterdag van de maand, s morgens. Tuitjenhorn: elke 1^e zaterdag van de maand (Hollandia T). Waarland: Elke 4^e vrijdag van de maand om 19.00 uur. Dirkshorn: elke 2^e zaterdag van de maand om 13.30 uur. Sint Maarten/Valkkoog: elke laatste zaterdag van de maand door Sint Boys-DES en op vaste adressen elke 1^e zaterdag van oneven maanden door Stichting Gereformeerd Jeugdwerk. Eenigenburg/t Rijpje: Elke 2^e zaterdag van de maand. Krabbendam: om de 4 tot 6 weken na bekendmaking door Gereformeerde kerk. Kalverdijk: elke laatste woensdag van de maand om 18.30 uur.

Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600