FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: leden Sara Lee ontevreden over onderhandelingsresultaat cao

De leden van FNV Bondgenoten hebben het eerder deze maand behaalde onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de koffie- en thee fabrieken van Sara Lee (Douwe Egberts en Pickwick) afgewezen. De voorwaarde die het concern stelt om de loonsverhoging te koppelen aan nog overeen te komen nieuwe pensioenafspraken zien zij als chantage.

Ook de werknemers van Sara Lee die vallen onder de cao voor Household en Bodycare (o.a. Zwitsal, Zendium en Biotex) hebben het onderhandelingsresultaat afgewezen. Deze onderdelen staan in de verkoop en de werknemers leven in grote onzekerheid en staan onder grote werkdruk. In een loonbod van 1,15% zien zij niet de waardering terug voor de door hen geleverde prestaties.

De ontevredenheid van de vakbondsleden richt zich niet op een specifiek punt in het resultaat, duidt bestuurder Nicole Boonstra van FNV Bondgenoten het afwijzen van het resultaat: "Hier zit een diepere ontevredenheid achter van jaren van net-niet-cao's bij Sara Lee. Ze voelen dat als een gebrek aan waardering en respect. En daarom trekken ze nu hier de streep. Nu moet maar eens iets echt fatsoenlijks komen."

Het afwijzen van het onderhandelingsresultaat door de leden betekent, dat Sara Lee uit kan gaan zien naar acties. Die gaat bond nu voorbereiden. "De afspraken die we hadden gemaakt zijn nu van tafel, " aldus Boonstra. "Dat betekent dat we weer teruggaan naar onze oorspronkelijke voorstellen".

Bij Sara Lee Nederland werken ongeveer 2700 mensen.