Rijksoverheid


André Rouvoet, tijdens de opening van de nieuwe locatie van Woodbrookers in Kortehemmen, 24 juni 2010

Toespraak | 25-06-2010

Dames en heren, Elianne,

Toen ik onderweg was, liet ik even de werkbezoeken die ik heb mogen afleggen hier aan het noorden, de revue passeren. En eigenlijk ging het van een revue naar een sentimental journey in positieve zin.

Als kersverse minister ben ik in 2007 al op werkbezoek geweest in uw prachtige provincie Friesland. Ik heb toen Smallingerland bezocht, het jeugdloket in Drachten.
En in Kollumerland, vertelden de dames Loonen en Gorter mij meer over hun project `Vroeg op stap'.

Na een kennismaking met de jongerenkeet in Oudwoude, reden we door naar het Centrum Vakopleiding in Leeuwarden. Waar leerlingen mij tijdens een rondleiding vertelden over hun studie.
Ik zag dat de ketenaanpak Voortijdig Schoolverlaten voor mooie successen zorgde. Jongeren die dreigden van het pad af te raken, vonden hun weg weer. Dankzij de vereende krachten van hulpverleners en leraren. En niet in de laatste plaats hen zelf.

Maar dat was niet de enige keer dat ik in het hoge noorden was. Op 12 november 2007 bracht ik een bezoek Stichting Accare en aan jeugdinrichting Het Poortje in Groningen. Er werd toen hard gewerkt aan de gesloten jeugdzorg; Strafrechtelijk geplaatste jongeren en jongeren met een machtiging gesloten jeugdzorg verblijven voortaan niet meer samen in één instelling. En Het Poortje was daar al ver mee.

En nu, dames en heren, zo richting het einde van mijn ministerschap, is de opening van Woodbrookers een feit!
Een centrum waar het mogelijk is om Friese jongeren met meerdere problemen tegelijk hier in Friesland zelf te behandelen. Woodbrookers levert dus zorg in de buurt. Met ook een echte jongerenraad, waar Elianne het voortouw in mag nemen. Knap van je, dat je deze taak op je wil nemen.

Door nauwe samenwerking van vele medewerkers in de provinciale en gemeentelijke jeugdhulp bent u erin geslaagd om deze opvang te realiseren. Een samenwerking die ik alleen maar kan toejuichen. Want als er iets is wat de noordelijke provincies hebben laten zien, is wel dat zij goed samenwerken.

Dat werd mij begin dit jaar ook weer duidelijk tijdens een bijeenkomst bij de Provinciale Staten van Groningen waar, zoals bij de ridders van de ronde tafel, discussies werden gevoerd, van elkaars bevindingen, ervaringen en fouten werd geleerd en werkafspraken werden gemaakt. Samen de problemen inventariseren, samen kijken hoe je de problemen kunt aanpakken, en die dan ook samen oplossen.

U ziet kans om lichte en zwaardere zorg samen te brengen rondom de jongeren. Zorg dichtbij, op maat. Door een goede samenwerking tussen onder andere Bureau Jeugdzorg, Het Poortje en de GGZ. Én niet onbelangrijk om te vermelden.
U maakt gebruik van elektronische dossiers.
Een samenwerking waar andere delen van het land een voorbeeld aan kunnen nemen.

Er zijn hier nu 64 plaatsen beschikbaar in de Woodbrookers, waarvan 24 gesloten jeugdzorg.
24 Friese jongeren worden hier tegelijkertijd behandeld, volgen een opleiding en bereiden zich voor op terugkeer in de maatschappij.

Want dat is juist zo belangrijk. Ook aan de zorg rondom de jongere na de periode van geslotenheid wordt gedacht. Daarom betrekt Woodbrookers de familie van de jongeren bij de behandeling. Zodat jongeren na behandeling sámen met de ouders of verzorgers de draad in de maatschappij weer kunnen oppakken.

De jongeren die hier bij Woodbrookers een plek vinden, hebben vaak al aardig wat achter de rug. Ruzie, onrust en andere narigheid. De betrokkenheid van ouders en verzorgers bij de behandeling is essentieel. Bijvoorbeeld om de relatie tussen jongere en ouders te verbeteren, om het vertrouwen in elkaar te herstellen, om elkaar weer te respecteren.

Dat Woodbrookers naast 24 gesloten plekken ook `gewone' residentiele jeugdzorg biedt, vind ik een heel belangrijk gegeven dat veel perspectief biedt voor de toekomst van de jeugdzorg. Ik heb regelmatig benadrukt dat de gesloten jeugdzorg voor een belangrijke opgave staat om de gemiddelde behandelduur korter te maken. Onder het motto: `zo lang als nodig en zo kort als mogelijk', en op maat afgestemd op individuele jongeren. Omdat gesloten en open plekken hier binnen dezelfde instelling zijn, ontstaan er nieuwe behandelmogelijkheden. Jongeren kunnen makkelijker de overstap maken van gesloten jeugdzorg naar open jeugdzorg omdat die stap binnen dezelfde instelling kan plaatsvinden onder begeleiding van hetzelfde team. Ik ben erg benieuwd - en ik weet zeker dat ik niet de enige ben - naar de kennis en ervaring die jullie op dit terrein opdoen.

Dames en heren,
Jongeren hebben tegenwoordig te maken met een zeer snel veranderende samenleving. Aan hen worden voortdurend nieuwe eisen gesteld die sneller veranderen dan bij voorgaande generaties het geval lijkt. Combineer dat met gierende hormonen en experimenteren met van alles en nog wat.
En ga er dan maar aan staan. Dat vergt heel wat van jongeren én van de ouders en verzorgers die hen begeleiden op weg naar volwassenheid.

Je moet als ouder sterk in je schoenen staan om je kind goed door deze jaren heen te loodsen. Maar het wordt nog moeilijker als je als ouder zélf met problemen kampt.
Werkloosheid bijvoorbeeld, financiële problemen of verslaving. Misschien heb je zelf nooit een goed voorbeeld in je omgeving gekend. Of je staat er alleen voor. Wat moet je dan? Dan kan een steuntje in de rug zoals ouders en verzorgers hier krijgen zeer welkom zijn. Ouders worden hier betrokken bij de behandeling zodat ook zij begrijpen wat hun kind zegt, wat voor nieuwe dingen zij hier bij de Woodbrookers geleerd hebben, en dat zelf dan ook kan plaatsen.

Jongeren op de juiste manier, zonder al te veel brokken, loodsen naar volwassenheid. Daar werken wij allemaal aan. Als ouders, als verzorgers en als hulpverleners.
Zodat de Friese jongeren hier een toekomst in onze nieuwe snel veranderende samenleving met vertrouwen tegemoet zien. Zodat zij opgroeien tot verantwoordelijke burgers en het goede voorbeeld aan hun kinderen kunnen geven.
Woodbrookers heeft daar een belangrijke rol in. Ik wens u veel succes! Dank u wel.

Afzender


* Jeugd en Gezin

Bel 0800-8051 voor vragen aan de Rijksoverheid