Unicef

Ondanks economisch moeilijk jaar blijven Nederlanders opkomen voor kinderen

UNICEF jaarcijfers 2009: bijdrage aan betere wereld voor kinderen op peil gehouden

Den Haag, 25 juni 2010 - Vandaag publiceert UNICEF Nederland haar jaarcijfers over 2009. De organisatie is trots te kunnen concluderen dat de kredietcrisis en de recessie de Nederlandse bevolking er in 2009 niet van hebben weerhouden zich in te zetten voor een betere toekomst voor kinderen. Het aantal vaste donateurs van UNICEF Nederland steeg tot over de 300.000, meer dan 4.000 vrijwilligers waren actief, duizenden medewerkers van partners uit het bedrijfsleven zetten zich in, meer dan 12.000 kinderen waren lid en 25.000 kinderen liepen mee in een UNICEF Loop. Daarmee werd - onder het motto 'Unite for Children' - het werk van UNICEF extra kracht bijgezet en heeft de kinderrechtenorganisatie haar inkomsten op peil kunnen houden. De organisatie ontving ruim 70 miljoen euro waarmee wederom een waardevolle bijdrage is geleverd aan het wereldwijd waarborgen van de rechten van alle kinderen.

Het jaar 2009 was een economisch moeilijk jaar. Toch zag UNICEF Nederland haar inkomsten in 2009 met 0,8% licht stijgen. In totaal is ¤70,2 miljoen aan inkomsten ontvangen (2008: ¤69,6 ,6 miljoen). Daarvan werd ¤57,4 miljoen besteed aan UNICEF's werk voor kinderen wereldwijd. Er werd ¤51,7 miljoen afgedragen aan UNICEF Internationaal met hulpprogramma's voor kinderen in circa 155 landen. De programma's in deze landen betekenen voor kinderen een structurele verbetering van hun levensomstandigheden en toekomstmogelijkheden. ¤5,7 miljoen werd besteed aan de andere primaire doelstellingen van de organisatie: voorlichting en pleitbezorging rondom kinderrechten en kinderrechteneducatie in Nederland.

In 2009 groeide het aantal vaste donateurs van de organisatie per saldo van ruim 294.000 tot bijna 310.000. De structurele hulp van mensen die voor kinderen willen opkomen omdat zij - zeker in een tijd van economische crisis - kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben, is van groot belang voor het voortzetten van UNICEF's hulpprogramma's. Net zoals de steun van UNICEF's vrijwilligers, en van partners, bedrijven en organisaties. De hoogste donatie was afkomstig van de Nationale Postcode Loterij, die ruim ¤16,4 miljoen bijdroeg aan het werk van UNICEF.

Ondanks de blijvende en groeiende inzet van donateurs, vrijwilligers en ambassadeurs, partners, bedrijven en organisaties heeft de economische teruggang in Nederland wel gevolgen gehad voor UNICEF's activiteiten op vooral de zakelijke markt. De bijdrage vanuit de verkoop van kaarten en cadeaus daalde met 7% ten opzichte van 2008, en de opbrengsten vanuit samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven lagen 3,1 miljoen euro lager dan begroot.

Kostenpercentage
Het totale kostenpercentage van UNICEF Nederland in 2009 bedroeg 17,7 %. Dat wil zeggen dat van elke euro binnen de organisatie een kleine 18 eurocent is opgegaan aan kosten voor beheer, administratie en fondsenwerving. De specifieke kosten voor eigen fondsenwerving worden uitgedrukt in een percentage van de opbrengsten uit eigen fondsenwerving. Conform de norm van het Centraal Bureau Fondsenwerving is dit percentage maximaal 25%. Voor UNICEF Nederland komt het percentage op 20%. Daarmee is het 2,2% hoger dan in 2008.

2010
De uitdagingen voor 2010 zijn groot. Velen verwachten dat de financiële crisis de geefbereidheid nu pas zal beïnvloeden. Toch wil UNICEF Nederland haar ambitieniveau hoog houden om de komende jaren een toenemend aantal kinderen te kunnen helpen en een beweging voor kinderrechten op gang te brengen. Dat kan de organisatie alleen samen met anderen, en daarom blijft ook de komende jaren 'Unite for Children' het wereldwijde motto.

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Unite for Children' geeft UNICEF Nederland voorlichting over dit werk en werft de organisatie fondsen voor de hulpprogramma's. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.


***