Openbaar Ministerie

Transactie in vastgoed fraudeonderzoek Klimop

25 juni 2010 - Functioneel Parket

Hilders/Ceylonstaete betaalt circa EUR40 miljoen aan Philips Pensioenfonds en het Openbaar Ministerie (OM).

In het vastgoed fraudeonderzoek Klimop verdenkt het Functioneel Parket een groot aantal verdachten van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Een aantal verdachten zal worden gedagvaard. Het OM kiest in dit onderzoek ervoor de zaken van een aantal verdachten buitengerechtelijk af te doen waardoor een strafprocedure wordt voorkomen. Zo ook in de zaak van heer H. Hilders en de aan hem gelieerde vennootschap Ceylonstaete BV.

Met de heer H. Hilders en de aan hem gelieerde vennootschap Ceylonstaete BV is een boete van EUR 1.628.000,- overeengekomen. Daarnaast zal de heer Hilders een taakstraf van 120 uur verrichten.

De heer Hilders en Ceylonstaete BV werden verdacht van valsheid in geschrift en van niet ambtelijke omkoping van een (oud-)directeur van de vermogensbeheerder van Philips Pensioenfonds. Bij de verkoop van een pakket onroerend goed door Philips Pensioenfonds aan Ceylonstaete zou een te lage prijs zijn overeengekomen. In ruil daar voor zou op indirecte wijze EUR 5,4 miljoen (NLG 12.000.000) zijn toegezegd en betaald aan een vennootschap van deze (oud-)directeur.

Philips Pensioenfonds stelt hiervoor schade te hebben geleden. De heer Hilders en Ceylonstaete BV hebben deze claim geschikt en betalen in dat kader een bedrag van EUR 25,5 miljoen aan Philips Pensioenfonds.

Ter voorkoming van een ontnemingsprocedure betaalt Hilders/Ceylonstaete BV daarnaast een bedrag van EUR 12.500.000 aan de Staat, in casu het Bureau Ontnemingswetgeving OM, ter zake van zogenoemd vervolgprofijt (inkomsten uit onrechtmatig verkregen vermogen).