HagaZiekenhuis start met warmte-/koude opslag

25/06/2010 11:42

Haga Ziekenhuis

Het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat na de zomer over op een duurzame methode voor het verwarmen en verkoelen van het ziekenhuis: warmte-/koude opslag. In de zomer wordt verwarmd water diep in de grond opgeslagen. 's Winters wordt het water weer naar boven gepompt om het ziekenhuis te verwarmen. Met koel 'winterwater' gebeurt in de zomer het omgekeerde. De aanleg van deze energiezuinige installatie maakt onderdeel uit van de 'vernieuwbouw' van het HagaZiekenhuis.

De eerste voorbereidingen voor de aanleg van de warmte-/koudeopslag (WKO) zijn inmiddels gestart. Voor het polikliniekgebouw aan de Leyweg wordt een koudeopslag aangelegd. Daarvoor zijn vier putten nodig van ongeveer 250 meter diep. De aanleg van de warmteopslag vindt plaats achter de aula van het HagaZiekenhuis, aan de rand van het Florence Nightingalepark. Ook hier worden vier putten aangelegd. De boorwerkzaamheden beginnen eind juni, en zullen naar verwachting rond de 8 weken in beslag nemen. Hekken rond de bouwplaatsen zorgen voor een veilige omgeving.

Wat is een warmte-/koude opslag?

WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte en koude in de bodem op te slaan. Het principe is eenvoudig: zomers wordt warm water in de grond opgeslagen om daar in de winter het ziekenhuis mee te verwarmen. En omgekeerd. WKO maakt gebruik van grondwater voor koeling van het ziekenhuis. Hierdoor wordt dit water warmer. Na herinfiltratie wordt hetzelfde grondwater opgeslagen in de grond, en in combinatie met een warmtepomp hergebruikt voor verwarming in de winter. Boven de grond kan het grondwater verder afgekoeld of opgewarmd worden om gebouwen af te koelen of op te warmen.

De WKO-installatie levert naar verwachting een besparing van 50% op. Aansluiten bij Aardwarmte Den Haag was niet mogelijk vanwege onvoldoende capaciteit van de aardwarmtecentrale om naast het verwarmen van de nabijgelegen woonwijk, ook het gehele HagaZiekenhuis van verwarming te voorzien.





http://www.hagaziekenhuis.nl