Partij voor de Dieren


PvdD: Nederland moet Australië steunen in walvisproces tegen Japan

25-06-2010

Den Haag, 24 juni 2010 - De Partij voor de Dieren roept de regering op openlijk steun te betuigen aan de aanklacht die Australië onlangs indiende tegen Japan. Inzet van de gerechtelijke procedure is de illegale walvisjacht waar Japan zich al decennialang schuldig aan maakt. Kamerlid Ouwehand wil dat Nederland zich uitdrukkelijk aan de zijde van Australië schaart, temeer daar de regering zich officieel heeft uitgesproken tegen de walvisjacht.

Ouwehand diende een motie in om de regering te bewegen per brief haar steun uit te spreken aan de Australische regering voor het initiatief om Japan voor het Internationale Gerechtshof te dagen. Ook wil het Kamerlid dat Nederland hulp en ondersteuning aanbiedt bij het proces tegen de illegale walvisvangst. `De regering heeft nu de kans te laten zien dat ze meent wat ze binnenskamers zegt over de illegale walvisjacht. De minister geeft aan dat ze de walvis wil beschermen. Dan is nu het moment om de Australische aanklacht te steun en stelling te nemen tegen Japan'. Het frustreert Ouwehand dat het kabinet haar pijlen tot op heden vaak richtte op walvisbeschermers, in plaats van de partij die de afspraken schendt. `Na de conflicten tussen Sea Shepherd en Japanse walvisvaarders probeerde minister Eurlings de walvisbeschermers de Nederlandse zeebrief af te nemen. Dat is onbegrijpelijk, de partij die jaar op jaar alle internationale afspraken negeert, gaat zo vrijuit'.

Ondanks het moratorium op de walvisvangst jagen Japanse schepen elk jaar weer op diverse soorten walvissen, ook in walvisreservaten. Ze beweren de dieren voor wetenschappelijke doeleinden te vangen, maar het vlees komt veelal op de commerciële markt terecht. De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), waar Japan ook deel van uitmaakt, heeft als doel afspraken te maken over de walvisjacht. Tijdens de IWC-bijeenkomst die momenteel in Agadir gehouden wordt, bleken de landen niet tot een overeenkomst te kunnen komen. `De IWC heeft ondanks goede bedoelingen nog niet veel kunnen betekenen voor de bescherming van de walvis. Andere instrumenten zijn nodig om de jacht te kunnen beëindigen', stelt Ouwehand. `Openlijke steun aan het Australische initiatief is daarom van groot belang'. De motie werd gesteund door SP en GroenLinks.

Klik hier voor de motie

Zie het origineel