TenneT


Enexis en TenneT bouwen nieuw hoogspanningsstation in Glastuinbouwgebied Californië

25-06-2010 Netbeheerders TenneT en Enexis bouwen in Californië een nieuw hoogspanningsstation. Dit station is noodzakelijk om door tuinders met warmtekracht geproduceerde elektriciteit in te voeden in het elektriciteitsnet. Volgens planning wordt het station in het 2e kwartaal 2011 in gebruik genomen.

Enexis en TenneT zien in de toekomst een groeiende ontwikkeling van elektriciteitstransport in deze regio. In overleg met de gemeente Horst aan de Maas, de Greenport Venlo, ontwikkelaar Californië B.V. en de tuinbouwsector is besloten tot de bouw van dit elektriciteitsstation. Voor een toekomstvaste energievoorziening, afstemming van groeiende vraag én aanbod van elektriciteit in de regio, vindt periodiek overleg plaats met branchevereniging LLTB. Het tuinbouwgebied Californie zal ca. 70 tot 100 megawatt terugleveren aan het openbare net. Dit staat voor het gebruik van ca. 40 à 60.000 huishoudens.

Het station wordt gebouwd aan de Horsterweg nabij de ter plaatse aanwezige hoogspanningslijn. Door middel van een aftakking van deze hoogspanningslijn wordt het nieuwe station op het 150 kilovolt transportnet aangesloten. Naast bediening-, beveiliging- en schakelapparatuur worden in het station transformatoren opgesteld die de opgewekte elektriciteit naar een hoger spanningsniveau brengen. Met de bouw van dit station is een investering gemoeid van ruim 10 miljoen euro. De eerste bouwactiviteiten worden naar verwachting na de zomer uitgevoerd. Om de omwonenden zo goed mogelijk te informeren wordt een inloopavond georganiseerd, waarbij de plannen worden toegelicht.