Politie Haaglanden

Extra persbericht 25 juni Politie zoekt getuigen en slachtoffers babbeltruc

Den Haag, 25-06-2010 o Politie Haaglanden is op zoek naar getuigen en slachtoffers van een babbeltruc waarbij een man bij zijn (voornamelijk oudere) slachtoffers deed voorkomen alsof hij aan zijn hoofd gewond was. Hij vroeg of hij binnen wat water mocht drinken omdat hij zich niet goed voelde. Hij droeg dan pleisters of in sommige gevallen zelfs een heel verband om zijn hoofd. Eenmaal in de woning, stal hij vervolgens goederen die in het zicht lagen zoals een portemonnee of fotocamera.

Met behulp van getuigen hielden politieagenten een 30-jarige Hagenaar aan, die ervan verdacht wordt minstens 13 babbeltrucs op deze wijze in Den Haag gepleegd te hebben. Bewoners van de Harderwijkstraat herkenden de man op 14 juni als degene die de dag daarvoor bij één van had aangebeld met het verhaal dat hij gewond was aan zijn hoofd. Vervolgens had de man een sleutelbos en portemonnee gestolen uit de woning van de mensen die hem hulp aanboden. De buurtbewoners alarmeerden de politie en hielden de man vast totdat de agenten arriveerden.

Op het politiebureau bleek dat sinds 1 juni 13 aangiften binnen waren gekomen waarbij mensen op eenzelfde manier, door een man met hezelfde signalement waren opgelicht en bestolen. De 30-jarige Hagenaar is op 17 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zijn hechtenis met veertien dagen verlengde.

Het team dat de zaken onderzoekt en onder de naam Tulband-team werkt, vermoedt dat er wellicht meer mensen (bijna) slachtoffer zijn geworden van deze man. Zij vragen hen dan ook contact op te nemen met de recherche van Bureau de Heemstraat via 0900-8844. Zo kunnen zij voor de rechtzaak een gedegen dossier voorbereiden.