Coalitie van VVD-PVV-CDA het meest homogeen

25/06/2010 12:11

Panteia B.V.

Coalitie van VVD-PVV-CDA het meest homogeen

Bezuinigingswijzer IOO werpt interessant licht op diverse coalities

De kiezers op de VVD, PVV en CDA staan dicht bij elkaar, als het op bezuinigen aankomt. Deze coalitie zou daarom het meest stabiel zijn. Op de tweede plaats komt Paars-Plus (VVD-PvdA-GroenLinks-D'66). De minst voor de hand liggende coalitie is die van VVD-CDA-PvdA. PvdA-kiezers willen duidelijk op andere posten bezuinigen, dan de stemmers op de VVD en het CDA. Dit blijkt uit een artikel van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO onderdeel van Panteia), dat op vrijdag 25 juni verschenen is in het vakblad voor economen ESB (met de titel: Draagvlak voor een nieuwe coalitie). Het ESB-artikel is gebaseerd op uitkomsten van de Bezuinigingswijzer, dat het IOO in opdracht van RTL heeft ontwikkeld (Red de schatkist met de Bezuinigingswijzer - RTL Z).

Meer dan 50.000 mensen hebben in de twee maanden voorafgaand aan de verkiezingen deze Bezuinigingswijzer ingevuld. Op 112 begrotingsposten (variërend van de AWBZ tot het Koninklijk huis) kon worden bezuinigd. Verder was het mogelijk de belastingen te verhogen of fiscale faciliteiten te beperken, zoals de hypotheekrenteaftrek. Gemiddeld willen de invullers circa 29 miljard bezuinigen tot 2020.

De achterbannen van VVD, CDA en SGP willen meer dan andere kiezers bezuinigen op de sociale zekerheid en de zorg (arbeidsongeschiktheidsregelingen, WW en ziektewet, AOW, AWBZ en de Zorgverzekering). De kiezers op de PvdA en GroenLinks zoeken het juist in het beperken van fiscale faciliteiten, zoals de hypotheekrenteaftrek en de begunstiging van de opbouw van pensioenen. De PVV-kiezers hebben ten slotte een sterke voorkeur voor het korten op de ontwikkelingshulp, de afdrachten aan de Europese Unie en de uitkeringen aan gemeenten & provincies.