Ministerraad


Asielverzoeken uit Ivoorkust voortaan individueel beoordeeld

Persbericht | 25-06-2010

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie mee ingestemd om asielverzoeken uit Ivoorkust voortaan individueel te behandelen. Tot nog toe gold een beleid van categoriale bescherming voor deze groep asielzoekers, vanwege de algehele situatie in Ivoorkust. Het besluit past in het in 2009 aanvaarde kabinetsbeleid om de categoriale bescherming te verminderen en de individuele beoordeling voorop te stellen.

Het kabinet acht geen grond meer aanwezig om dit beleid voort te zetten omdat volgens het nieuwe ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken de situatie in Ivoorkust is verbeterd. De ons omringende landen voeren bovendien geen beleid van categoriale bescherming en de UNHCR adviseert om asielverzoeken uit Ivoorkust op individuele gronden te beoordelen.

Uit het laatste ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de ondertekening van het Vredesakkoord van Ouagadougou in
2007, alsmede de benoeming van de leider van de rebellenbewegingen Forces Nouvelles, Guillaume Soro tot premier, heeft geleid tot vermindering van de politieke spanningen in het land en dat de situatie sindsdien verder is verbeterd.

In de nieuwe situatie zal alleen nog een asielvergunning worden gegeven aan asielzoekers uit Ivoorkust die op individuele gronden in aanmerking komen voor bescherming. Verder zullen de tijdelijke asielvergunningen die nog niet zijn omgezet naar een vaste vergunning worden herbeoordeeld. Het gaat naar schatting om 400 vergunningen.