CNV Onderwijs

25 juni 2010

Voorkeur leden CNV Onderwijs voor VVD/PvdA/D66/GroenLinks

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Algemeen nieuws

Plasterk nog populair

Plasterk mag best zijn karwei afmaken, vinden veel leden van CNV Onderwijs. De uitslag van de verkiezingen vinden ze slecht voor het onderwijs. Een kwart stemde PvdA, onderwijs is in de beste handen bij D66 en een coalitie van VVD/PvdA/D66/GroenLinks geniet de voorkeur.

945 mensen deden mee aan deze representatieve steekproef van het magazine Schooljournaal, waaruit blijkt dat CNV Onderwijs-leden linkser stemmen dan landelijk het geval is: 24,4 procent PvdA, 20,4 procent CDA, 11,4 procent GroenLinks, 10,8 procent SP, 10,6 procent D66, 7,5 procent ChristenUnie, 7,1 procent VVD en 2,8 procent PVV. De uitslag van de verkiezingen is met het oog op onderwijs volgens 56,6 procent slecht en volgens 10,8 goed.

Op de vraag bij welke partij onderwijs in beste handen is, wordt de eerste plaats bezet door D66 (31,9 procent). Daarna volgen het CDA (13,1 procent), de PvdA (12,9 procent) en SP (11,3 procent). De coalitie VVD/PvdA/GroenLinks/D66 krijgt van 52,9 procent van de respondenten de voorkeur, gevolgd door CDA/PvdA/VVD (22,0) en VVD/PVV/CDA (11,5).

Plasterk for president?
Ronald Plasterk is veruit favoriet bij de vraag Wie is volgens u de beste minister van Onderwijs? Van de mensen die een naam noemden (251), zeiden er 140 Plasterk, die natuurlijk nog vers in het geheugen ligt. ' `Hij heeft het tot nu toe prima gedaan.' `Continuïteit van beleid.' `Hij stelde extra geld beschikbaar en stelde de leraar centraal.' `Actieplan LeerKracht!' `Van mij mag Plasterk zijn karwei afmaken. Een handjevol is ronduit tegen Plasterk: `Als het Plasterk maar niet is, want die doet veel aan persoonlijke PR, maar weinig voor het onderwijs.

Beloften waarmaken
Op nummer 2, 32 keer genoemd, staat Alexander Pechtold (D66). De respondenten geven als motivatie aan: `Dan kan hij zijn beloften waar maken.' `Omdat hij onderwijs hoog in het vaandel heeft staan.' `Ook vaak genoemd (23 keer) is ex-leraar en SP-leider Emiel Roemer. `Hij weet wat er op de werkvloer speelt.' `Hij begrijpt dat er te veel management is.' Marja van Bijsterveldt, de demissionair onderwijsstaatssecretaris van CDA-huize, wordt 18 keer genoemd. `Ze is een open persoonlijkheid met een duidelijke boodschap en ze heeft de wil om er sámen iets van te maken.' `Ze is voor vrijheid van onderwijs.'

Andere namen die worden genoemd zijn ex-staatssecretaris Sharon Dijksma, Rinnooy Kan en Maria van der Hoeven.